Skip to the main content

Other

Fenotipsko očitovanje mesnatosti u svinja polumasnog i mesnatog proizvodnog tipa

Đuro Senčić ; veučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Danijela Samac ; veučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 256 Kb

page 324-329

downloads: 244

cite


Abstract

U radu su analizirane kvalitete polovica i mesa svinja švedskog landrasa (mesnati proizvodni tip) i crnih slavonskih svinja (polumasni pro­izvodni tip). Po 20 svinja iz svake skupine utovljeno je do 105 kg tjelesne mase, a hranjene su ad libitum. Svinjske polovice su disecirane prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Svinjske polovice švedskog landrasa imaju značajno veći (p<0,05) udio plećki, a one crnih slavonskih svinja veći udio sala. Udio mesa u butu, plećki, leđima i trbušno-rebarnom dijelu švedskoga landrasa značajno (p<0,01) je veći nego u istim dijelovima polovica crnih slavonskih svinja. Mesnatost polovica švedskog landrasa (56,49 %) značajno (p<0,01) je veća od mesnatosti polovica crnih slavonskih svinja (45,05 %). Meso crnih slavonskih svinja u odnosu na meso švedskog landrasa, boljih je fizikal­no-kemijskih i senzornih svojstava jer ima veću pH1 vrijednost (6,72 : 6,10), bolju sposobnost zadržavanja vode (4,34 cm2 : 6,99 cm2), bolju konzistenciju (2,47 cm2 : 3,88 cm2), manji stupanj svjetloće L* (51,74 : 61,25), veći stupanj crvenila a* (17,30 : 10,50), manje vode (67,78 % : 73,10 %), a više masti (6,97 % : 1,71 %), veću mramoriranost (6,00 : 2,00) i sočnost (5,90 : 5,20) te bolji miris (5,40 : 4,50) i okus (5,70 : 4,80).

Keywords

proizvodni tip svinja, obilježja mesnatosti, švedski landras, crna slavonska svinja

Hrčak ID:

162707

URI

https://hrcak.srce.hr/162707

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 951 *