Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ ENZIMSKOG PREPARATA POLIZYMA® NA PRIVIDNU PROBAVLJIVOST I ENERGETSKU VRIJEDNOST KRMIVA NA OSNOVI JEČMA I PŠENICE ZA BROJLERE

Janez Salobir ; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija
Miroslav Štruklec ; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija
Stojan Hergouth ; Jata-Reja, Ljubljana, Slovenija
Alenka Malenšek ; Krka, Novo mesto,Slovenija
Čedo Bogdanović ; Krka, Novo mesto,Slovenija


Full text: croatian pdf 1.338 Kb

page 107-111

downloads: 201

cite


Abstract

U pokusu u kojem su uključena 24 brojlera s tjelesnom masom od 1760 g ispitivan je tijekom pet dana utjecaj enzimskog preprata polizyma® na prividnu probavljivost i energetsku vrijednost krmiva na osnovi pšenice i ječma. U krmivu na osnovi pšenice zbog dodatka polizyma ® (1,0 kg/t) statistički signifikantno povećan je sadržaj suhe tvari u izmetu te prividna probavljivost organske tvari, sirovih bjelančevina, ukupnih masti, sirove vlaknine, nedušićne ekstraktivne tvari i organskog ostatka. u krmivu na osnovi ječma zbog dodatka polizyma® (0,5 i 1,0 kg/t) statistički je signifikantno povećana prividna probavljivost organske tvari, bezdušićnih ekstraktivnih tvari, sirove vlaknine, neutralnih deterdžentnih vlakana i organskog ostatka. Energetska vrijednost krmne smjese na osnovi pšenice zbog dodatka Polizyma ® statistički signifikantno raste za 9%, a energetska vrijednost krmne smjese na osnovi ječma za7 odnosno 8%.

Keywords

Hrčak ID:

164890

URI

https://hrcak.srce.hr/164890

Publication date:

17.6.1994.

Article data in other languages: english

Visits: 616 *