Skip to the main content

Professional paper

Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca

Ksenija Markov ; Faculty od Food Technology and Biotechnology
Darja Sokolić ; Hrvatska agencija za hranu
Iva Čanak ; Faculty od Food Technology and Biotechnology
Željko Jakopović ; P


Full text: croatian pdf 2.119 Kb

page 65-70

downloads: 546

cite


Abstract

Tamna čokolada i napitci na bazi kakaovca prepoznati su kao sastavni dijelovi zdrave prehrane stoga je njihova kozumacija u porastu. Iako Uredba komisije (EZ) 1881/2006, sa svim izmjenama i dopunama (105/2010, 165/2010, 594/2012 i 1058/2012) ne spominje najveće dopuštene količine (NDK) aflatoksina (AF) i okratoksina A (OTA) u kakovcu i proizvodima na bazi kakaovca, ipak preporuča postavljanje dopuštenih količina za OTA od 1 μg/kg za čokoladu, čokoladu u prahu i tekuću čokoladu, te 2 μg/kg za sjeme kakaovca, kakao masu, kakaov kolač i kakaov prah. Stoga su u ovom radu provedene analize određivanja ukupnih AF i OTA u uzorcima tamne čokolade, koji su sadržavali od 32 do 99% kakaa bez ikakvih nadjeva i dodataka (orašastih plodova, suhog voća i dr.), kakao praha s 20% kakaa i napitcima na bazi kakao praha koji su sadržavali 15% kakaa. Upotrebom imunoenzimske ELISA metode (Enzyme-linked immunosorbent assay) proveden je „screening“ tržišta, kojim je dokazana prisutnost mikotoksina u čokoladama, kakao prahu i napitcima na bazi kakao praha u koncentracijama od 0,1 do 1,72 μg/kg za ukupne AF i od 0,1 do 4,24 μg/kg za OTA.

Keywords

čokolada; aflatoksini; okratoksin A; ELISA

Hrčak ID:

167473

URI

https://hrcak.srce.hr/167473

Publication date:

1.7.2016.

Visits: 1.372 *