Skip to the main content

Preliminary communication

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na konformacijske promjene proteina sirutke

Maja Dent ; Faculty od Food Technology and Biotechnology
Dražen Vikić-Topić ; Institut Ruđer Bošković
Slavica Moše ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Gordana Jovičić ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Damir Kovaček


Full text: croatian pdf 2.116 Kb

page 97-101

downloads: 292

cite


Abstract

Konformacijske promjene proteina sirutke (β – laktoglobulin, koncentrat i izolat proteina sirutke) praćene su pod djelovanjem visokog hidrostatskog tlaka od 300, 400, 500 i 600 MPa. Djelovanje povišenog hidrostatskog tlaka uzrokuje konformacijske promjene koje dovode do denaturacije proteina sirutke. Nastaju značajne promjene u tercijarnoj strukturi proteina koja je stabilizirana vodikovim vezama i drugim intermolekularnim silama. Ireverzibilne denaturacije koje dovode do agregacije i formiranja gela dolaze do izražaja pri tlakovima većim od 400 MPa.

Keywords

proteini sirutke; β – laktoglobulin; WPC; WPI; visoki tlak

Hrčak ID:

167481

URI

https://hrcak.srce.hr/167481

Publication date:

1.7.2016.

Visits: 768 *