Skip to the main content

Original scientific paper

KNIN, TOMISLAV, TVRTKO I SLADAR VISOKORODNI, KVALITETNI KULTIVARI JAROG PIVARSKOG JEČMA

Ivan Kolak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetiku i metodiku istraživanja, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Šatović ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetiku i metodiku istraživanja, Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Rukavina ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetiku i metodiku istraživanja, Zagreb, Hrvatska
Ilija Rozić ; Sveučilište u Mostaru, Mostar, BiH


Full text: croatian pdf 778 Kb

page 345-352

downloads: 212

cite


Abstract

U razdoblju od 1993. do 1995. godine priznata su četiri nova visokorodna kultivara jarog pivarskog ječma oplemenjena na Zavodu za oplemenjivanje bilja, genetiku i metodiku istiaživanja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Navedeni kultiviri, Knin, Tomislav, Tvrtko i Sladar su u postupku priznavanja znatno nadmasili standarde Velebit, Jaran i Berenice kako po prirodu tako i po kakvoći zrna. Polencijal rodnosti navedenih kultivara je iznad 9 t/ha, a u široj proizvodnji uz primjenu sortne tehnologije ostvaruju sigurne i stabilne prirode od 5.5 do 6.0 t/ha. Kao novostvoreni i kvalitetni kultivari jarog pivarskog ječma brzo se šire u proizvodnim područjima Hrvatske, Slovenijei HR Herceg- Bosne (BiH), te se mogu preporučiti industriji slada i piva kao i obiteljskim gospodarstvima.

Keywords

jari pivarski ječam; kultivar; prirod; kakvoća

Hrčak ID:

168657

URI

https://hrcak.srce.hr/168657

Publication date:

15.7.1996.

Article data in other languages: english

Visits: 968 *