Sjemenarstvo, Vol. 13 No. 5-6, 1996.
Izvorni znanstveni članak
KNIN, TOMISLAV, TVRTKO I SLADAR VISOKORODNI, KVALITETNI KULTIVARI JAROG PIVARSKOG JEČMA
Ivan Kolak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetiku i metodiku istraživanja, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Šatović
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetiku i metodiku istraživanja, Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Rukavina
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetiku i metodiku istraživanja, Zagreb, Hrvatska
Ilija Rozić
; Sveučilište u Mostaru, Mostar, BiH
Sažetak
U razdoblju od 1993. do 1995. godine priznata su četiri nova visokorodna kultivara jarog pivarskog ječma oplemenjena na Zavodu za oplemenjivanje bilja, genetiku i metodiku istiaživanja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Navedeni kultiviri, Knin, Tomislav, Tvrtko i Sladar su u postupku priznavanja znatno nadmasili standarde Velebit, Jaran i Berenice kako po prirodu tako i po kakvoći zrna. Polencijal rodnosti navedenih kultivara je iznad 9 t/ha, a u široj proizvodnji uz primjenu sortne tehnologije ostvaruju sigurne i stabilne prirode od 5.5 do 6.0 t/ha. Kao novostvoreni i kvalitetni kultivari jarog pivarskog ječma brzo se šire u proizvodnim područjima Hrvatske, Slovenijei HR Herceg- Bosne (BiH), te se mogu preporučiti industriji slada i piva kao i obiteljskim gospodarstvima.
Ključne riječi
jari pivarski ječam; kultivar; prirod; kakvoća
Hrčak ID:
168657
URI
Datum izdavanja:
15.7.1996.
Posjeta: 937 *