Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4553
Sustavni pristup ispitivanju ekonomske isplativosti hidrolize nusprodukata obrade atlantskog lososa (Salmo salar) pomoću endopeptidaza
Tone Aspevik
; Nofima, Kjerreidviken 16, N-5141 Fyllingsdalen, Norway
Henning Egede-Nissen
; Nofima, Kjerreidviken 16, N-5141 Fyllingsdalen, Norway
Åge Oterhals
; Nofima, Kjerreidviken 16, N-5141 Fyllingsdalen, Norway
Abstract
U radu je pomoću standardnih metoda u podlozi s kazeinom ispitana i uspoređena hidrolitička aktivnost i ekonomska isplativost primjene pet komercijalnih endopeptidaza (Alcalase 2.4L, Corolase 7089, Neutrase 0.8L, Promod 671L i Protex 7L) u hidrolizi nusprodukata obrade atlantskog lososa. Nakon karakterizacije supstrata provedena je hidroliza pri pH=6,5 i t=50 °C, te su izračunate specifične konstante koje ovise o masenom omjeru dušika i proteina: konverzijski faktor fN=5.23 i ukupna količina peptidnih veza htot=9.3 mmol/g. Svi su enzimi bili jednako učinkoviti u hidrolizi pri malom omjeru enzimske aktivnosti i koncentracije supstrata. Pri najvećem omjeru enzimske aktivnosti i koncentracije supstrata dobivene su veće vrijednosti stupnja hidrolize (DH=14,2-14,6 %) nakon 120 min obrade pomoću endopeptidaza Protex 7L, Alcalase 2.4L i Promod 671L, nego pomoću endopeptidaza Corolase 7089 (13.2 %) i Neutrase 0.8L (11.6 %). Nije opaženo da iskorištenje proteina ovisi o stupnju hidrolize. Nakon toga je izmjerena aktivnost enzima pomoću pH stata, te je određen udjel reaktivnih amino skupina o-ftaldialdehid (OPA) metodom. Na osnovi podataka dobivenih pomoću pH stata izrađeni su regresijski modeli odzivnih površina. Dobiveni su modeli upotrijebljeni za ispitivanje utjecaja vremena hidrolize i omjera enzimske aktivnosti i koncentracije supstrata na stupanj hidrolize i iskorištenje proteina. Modeliranjem i analizom troškova proizvodnje enzima utvrđeno je da je Protex 7L najisplativija endopeptidaza za hidrolizu nusprodukata obrade atlantskog lososa.
Keywords
endopeptidaza; hidrolizat proteina ribe; stupanj hidrolize; pH stat; iskorištenje proteina; ekonomska isplativost
Hrčak ID:
169981
URI
Publication date:
2.12.2016.
Visits: 2.096 *