Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4601
Optimiranje sušenja soka od višnje raspršivanjem pomoću različitih nosača pri raznim temperaturama
Ivona Elez Garofulić
orcid.org/0000-0001-5817-161X
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierott ij eva 6, HR- 10000 Zagreb, Croatia
Zoran Zorić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Centre Zadar, Petra Kasandrića 6, HR- 23000 Zadar, Croatia
Sandra Pedisić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Centre Zadar, Petra Kasandrića 6, HR- 23000 Zadar, Croatia
Verica Dragović-Uzelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierott ij eva 6, HR- 10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Pomoću metodologije odzivnih površina optimirano je sušenje soka višnje maraske raspršivanjem uz dodatak 20, 30 i 40 % nosača (maltodekstrina), dekstroznih ekvivalenata od 4 do 7 i od 13 do 17, i arapske gume pri temperaturama od 150, 175 and 200 °C. Povećanjem udjela nosača smanjili su se udjel vlage i higroskopnost, a povećali nasipna gustoća i topljivost prahova, te iskorištenje postupka sušenja. S povećanjem temperature sušenja smanjili su se udjel vlage i nasipna gustoća prahova. Optimalni uvjeti za proizvodnju praha soka višnje maraske bili su: temperatura od 200 °C i dodatak 27 % maltodekstrina dekstroznog ekvivalenta od 4-7.
Keywords
sok od višnje; sušenje raspršivanjem; optimiranje; fizikalno-kemijska svojstva
Hrčak ID:
169988
URI
Publication date:
2.12.2016.
Visits: 1.999 *