Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4323

Ispitivanje antioksidacijske aktivnosti ekstrakta sjemenki sikavice i prevencije oksidacijskog oštećenja DNA i proteina te peroksidacije lipida

Aynur Serçe ; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Bircan Çeken Toptancı ; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Sevil Emen Tanrıkut ; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Sevcan Altaş ; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Göksel Kızıl ; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Süleyman Kızıl ; Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Murat Kızıl orcid id orcid.org/0000-0003-2648-4915 ; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey


Full text: english pdf 348 Kb

page 455-461

downloads: 602

cite


Abstract

U radu su ispitana antioksidacijska svojstva alkoholnog ekstrakta sjemenki sikavice (Silybum marianum). Osim toga, istražena je mogućnost primjene ekstrakta u prevenciji oštećenja proteina izazvanih Fentonovom reakcijom. Antioksidacijski potencijal alkoholnog ekstrakta sjemenki sikavice ispitan je in vitro pomoću različitih metoda, kao što su: određivanje stupnja peroksidacije lipida, sposobnosti uklanjanja DPPH radikala i reducirajuće snage. Utvrđeno je da su ekstrakti bitno umanjili negativan utjecaj hidroksilnih radikala na strukturu DNA. Prisutnost markera oksidacijskog oštećenja proteina kao što su karbonil proteini te SDS-PAGE elektroforeza potvrdili su da alkoholni ekstrakt sjemenki sikavice uspješno prevenira oksidacijsko oštećenje proteina. Utvrđeno je da sjemenke sikavice imaju i dobru sposobnost uklanjanja DPPH radikala i inhibicije peroksidacije lipida. Zaključeno je da je sikavica bogat izvor antioksidansa i konzervansa, pa se može koristiti kao dodatak hrani. Rezultati pokazuju da sjemenke sikavice povoljno utječu na zdravlje, pa se mogu upotrijebiti za razvoj proizvoda s dodanom vrijednosti.

Keywords

sjemenke sikavice (Silybum marianum); antioksidacijska aktivnost i uklanjanje slobodnih radikala; oksidacijsko oštećenje DNA; oksidacija proteina i peroksidacija lipida; sinteza karbonila; SDS-PAGE

Hrčak ID:

170000

URI

https://hrcak.srce.hr/170000

Publication date:

2.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 2.081 *