Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4323
Ispitivanje antioksidacijske aktivnosti ekstrakta sjemenki sikavice i prevencije oksidacijskog oštećenja DNA i proteina te peroksidacije lipida
Aynur Serçe
; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Bircan Çeken Toptancı
; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Sevil Emen Tanrıkut
; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Sevcan Altaş
; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Göksel Kızıl
; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Süleyman Kızıl
; Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Murat Kızıl
orcid.org/0000-0003-2648-4915
; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR–21280 Diyarbakır, Turkey
Abstract
U radu su ispitana antioksidacijska svojstva alkoholnog ekstrakta sjemenki sikavice (Silybum marianum). Osim toga, istražena je mogućnost primjene ekstrakta u prevenciji oštećenja proteina izazvanih Fentonovom reakcijom. Antioksidacijski potencijal alkoholnog ekstrakta sjemenki sikavice ispitan je in vitro pomoću različitih metoda, kao što su: određivanje stupnja peroksidacije lipida, sposobnosti uklanjanja DPPH radikala i reducirajuće snage. Utvrđeno je da su ekstrakti bitno umanjili negativan utjecaj hidroksilnih radikala na strukturu DNA. Prisutnost markera oksidacijskog oštećenja proteina kao što su karbonil proteini te SDS-PAGE elektroforeza potvrdili su da alkoholni ekstrakt sjemenki sikavice uspješno prevenira oksidacijsko oštećenje proteina. Utvrđeno je da sjemenke sikavice imaju i dobru sposobnost uklanjanja DPPH radikala i inhibicije peroksidacije lipida. Zaključeno je da je sikavica bogat izvor antioksidansa i konzervansa, pa se može koristiti kao dodatak hrani. Rezultati pokazuju da sjemenke sikavice povoljno utječu na zdravlje, pa se mogu upotrijebiti za razvoj proizvoda s dodanom vrijednosti.
Keywords
sjemenke sikavice (Silybum marianum); antioksidacijska aktivnost i uklanjanje slobodnih radikala; oksidacijsko oštećenje DNA; oksidacija proteina i peroksidacija lipida; sinteza karbonila; SDS-PAGE
Hrčak ID:
170000
URI
Publication date:
2.12.2016.
Visits: 2.081 *