Preliminary communication
https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4497
Ispitivanje udjela polifenola i antioksidacijskog kapaciteta voća i povrća pomoću modificirane enzimske ekstrakcije
Rudy Álvarez
; University of Chile and the School of Nutrition, Faculty of Medicine, Department of Nutrition, El Líbano 5524 Macul, 7830490 Santiago, Chile
Héctor Araya
; University of Chile and the School of Nutrition, Faculty of Medicine, Department of Nutrition, El Líbano 5524 Macul, 7830490 Santiago, Chile
Rosa Navarro-Lisboa
; University of Santiago of Chile, Faculty of Technology, Department of Science and Food Technology, Obispo Umaña 050, Estación Central, 9170200 Santiago, Chile
Carol Lopez de Dicastillo
; University of Santiago of Chile, Faculty of Technology, Department of Science and Food Technology, Center for the Development of Nanoscience and Nanotechnology (CEDENNA), Food Packaging Laboratory (LABEN-CHILE), Estación Central, 9170200 Santiago, Chile
Abstract
Voće i povrće smatraju su dobrim izvorom polifenola i antioksidansa koji štite ljudski organizam od oštećenja uzrokovanih reaktivnim spojevima. Svrha je ovoga rada bila odrediti udjel polifenola u ekstrakatima različitog voća (kivi, kruška, zelena jabuka, malina, kupina, jagoda i borovnica) i povrća (bundeva, zelena i crvena paprika) te njihov antioksidacijski učinak, i to dvjema metodama, kemijskom ekstrakcijom i modificiranom ekstrakcijom in vitro pomoću probavnih enzima, te usporediti dobivene rezultate. Udjel polifenola određen je metodom Folin-Ciocalteu, a antioksidacijski kapacitet voća i povrća pomoću FRAP metode. Prosječni se udjel polifenola u gramu svježeg uzorka izražen u ekvivalentima galne kiseline bitno (p<0.05) razlikovao (310,3 mg u ekstraktu dobivenom pomoću enzima i 231,8 mg u metanolnom ekstraktu). Antioksidacijski kapacitet također se bitno (p<0.05) razlikovao, a bio je veći u ekstraktima dobivenim pomoću enzima (1,91 mmol Fe2+ u 100 g svježeg uzorka). Ispitivanjem uzoraka oguljenih i neoguljenih jabuka ustanovljeno je da udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet jabuke ovise o tipu uzorka i primijenjenoj metodi ekstrakcije. Osim toga, uklanjanjem interferencija uzrokovanih prisutnošću ostataka proteina u ekstraktu poboljšana je enzimska ekstrakcija.
Keywords
antioksidacijski kapacitet; enzimska ekstrakcija; voće i povrće; ekstrakcija pomoću metanola; polifenoli
Hrčak ID:
170002
URI
Publication date:
2.12.2016.
Visits: 2.108 *