Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4410
Utjecaj sastava i početne pH-vrijednosti podloge na proizvodnju karotenoida iz otpada dobivenog pri proizvodnji biodizela i parene riže
Carolina Moroni Silva
; Federal University of Rio Grande (FURG), Chemistry and Food School (EQA), PO Box 474, BR-96203-900 Rio Grande, RS, Brazil
Thais de Matos de Borba
; Federal University of Rio Grande (FURG), Chemistry and Food School (EQA), PO Box 474, BR-96203-900 Rio Grande, RS, Brazil
Susana Juliano Kalil
; Federal University of Rio Grande (FURG), Chemistry and Food School (EQA), PO Box 474, BR-96203-900 Rio Grande, RS, Brazil
Janaína Fernandes de Medeiros Burkert
; Federal University of Rio Grande (FURG), Chemistry and Food School (EQA), PO Box 474, BR-96203-900 Rio Grande, RS, Brazil
Abstract
Sve veća potražnja za organskom hranom potaknula je razvoj biotehnološke proizvodnje karotenoida. Stoga je ispitana mogućnost proizvodnje velike količine karotenoida iz različitih supstrata pomoću kvasca Xanthophyllomonas dendrorhous. Osim toga, upotrijebljeni su alternativni izvori hranjivih tvari za rast kvasca, s ciljem smanjenja troškova proizvodnje i negativnog utjecaja na okoliš. Astaksantin je karotenoid koji ima snažan pozitivni učinak na zdravlje zbog svojih antioksidativnih svojstava, a javlja se u različitim oblicima cis- i trans-izomera. U kvascu X. dendrorhous prisutan je uglavnom u trans-obliku, ali može se pronaći i u obliku cis-izomera. Ispitana je mogućnost proizvodnje karotenoida na podlozi koja sadržava nusprodukte, kao što su otpadni glicerol nastao pri proizvodnji biodizela i otpad dobiven pri proizvodnji parene riže. Pomoću Plackett-Burmanovog dizajna potvrđeno je da sastav podloge utječe na dobivenu koncentraciju biomase te specifičnu i volumetrijsku proizvodnju karotenoida. Za proizvodnju karotenoida upotrijebljen je soj kvasca Xanthophyllomonas dendrorhous NRRL Y-17268 pri temperaturi od 25 °C i brzini vrtnje od 150 rpm tijekom 168 h. Najveći je prinos karotenoida postignut uzgojem kvasca u podlozi sljedećeg sastava: otpadni glicerol 10 g/L, glukoza 10 g/L, ekstrakt kvasca 10 g/L, ekstrakt slada 10 g/L i pepton 1 g/L, pri pH=6. Pritom je specifična proizvodnja karotenoida bila 326,8 μg/g, a volumetrijska 4,1 μg/g.
Keywords
prirodni pigmenti; nusprodukti; Plackett-Burmanov dizajn; Xanthophyllomonas dendrorhous
Hrčak ID:
170006
URI
Publication date:
2.12.2016.
Visits: 1.473 *