Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4635
Kemijski sastav i udjeli masnih kiselina u mednoj pogači
Muammer Kaplan
; TUBITAK Marmara Research Center, Food Institute, Gebze, TR-41470 Kocaeli, Turkey
Öznur Karaoglu
; TUBITAK Marmara Research Center, Food Institute, Gebze, TR-41470 Kocaeli, Turkey
Nazife Eroglu
; TUBITAK Marmara Research Center, Food Institute, Gebze, TR-41470 Kocaeli, Turkey
Sibel Silici
; Erciyes University, Agriculture Faculty, Department of Agricultural Biotechnology, TR-38039 Kayseri, Turkey
Abstract
U radu je ispitano osam uzoraka medne pogače različitog botaničkog porijekla, te su utvrđene bitne razlike u palinološkom spektru, kemijskom sastavu i udjelu masnih kiselina. Svi su uzorci bili monoflorni, a potjecali su od sljedećih vrsta biljaka: Castanea sativa (94.4 %), Trifolium spp. (85.6 %), Gossypium hirsutum (66.2 %), Citrus spp. (61.4 %) i Helianthus annuus (45.4 %). Udjel je vlage u uzorcima bio između 11,4 i 15,9 %, pepela između 1,9 i 2,54 %, masti između 5,9 i 11,5 %, te proteina između 14,8 i 24,3 %. Pronađeno je ukupno 37 masnih kiselina, i to najviše linolenske, linoleinske, palmitinske, oleinske, eikozenske i stearinske kiseline. Omjer je nezasićenih i zasićenih masnih kiselina bio između 1,38 i 2,39; što potvrđuje da je medna pogača bogat izvor nezasićenih masnih kiselina.
Keywords
medna pogača; sastav masnih kiselina; kemijski sastav; pelud; analiza peludi
Hrčak ID:
170007
URI
Publication date:
2.12.2016.
Visits: 2.793 *