Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4635

Kemijski sastav i udjeli masnih kiselina u mednoj pogači

Muammer Kaplan ; TUBITAK Marmara Research Center, Food Institute, Gebze, TR-41470 Kocaeli, Turkey
Öznur Karaoglu ; TUBITAK Marmara Research Center, Food Institute, Gebze, TR-41470 Kocaeli, Turkey
Nazife Eroglu ; TUBITAK Marmara Research Center, Food Institute, Gebze, TR-41470 Kocaeli, Turkey
Sibel Silici ; Erciyes University, Agriculture Faculty, Department of Agricultural Biotechnology, TR-38039 Kayseri, Turkey


Full text: english pdf 287 Kb

page 497-504

downloads: 755

cite


Abstract

U radu je ispitano osam uzoraka medne pogače različitog botaničkog porijekla, te su utvrđene bitne razlike u palinološkom spektru, kemijskom sastavu i udjelu masnih kiselina. Svi su uzorci bili monoflorni, a potjecali su od sljedećih vrsta biljaka: Castanea sativa (94.4 %), Trifolium spp. (85.6 %), Gossypium hirsutum (66.2 %), Citrus spp. (61.4 %) i Helianthus annuus (45.4 %). Udjel je vlage u uzorcima bio između 11,4 i 15,9 %, pepela između 1,9 i 2,54 %, masti između 5,9 i 11,5 %, te proteina između 14,8 i 24,3 %. Pronađeno je ukupno 37 masnih kiselina, i to najviše linolenske, linoleinske, palmitinske, oleinske, eikozenske i stearinske kiseline. Omjer je nezasićenih i zasićenih masnih kiselina bio između 1,38 i 2,39; što potvrđuje da je medna pogača bogat izvor nezasićenih masnih kiselina.

Keywords

medna pogača; sastav masnih kiselina; kemijski sastav; pelud; analiza peludi

Hrčak ID:

170007

URI

https://hrcak.srce.hr/170007

Publication date:

2.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 2.793 *