Original scientific paper
Utjecaj koncentracije otopljenog kisika na intracelularni pH i na brzinu rasta Aspergillus niger
M. Legiša
; National Institute of Chemistry, Hajdrihova 19, Sl-1001 Ljubljana, Slovenia
S. Golič Grdadolnik
; National Institute of Chemistry, Hajdrihova 19, Sl-1001 Ljubljana, Slovenia
Abstract
Prikazanim rezultatima istaknut je utjecaj koncentracije otopljenog kisika u mediju na intracelularne pH-vrijednosti i s tim u vezi na ukupni metabolizam mikroorganizama. Intracelularni pH micelija, uzgajanog pri različitim koncentracijama otopljenog kisika u mediju, određen je nedavno razvijenim postupkom krio-31P-NMR. Poznata je osjetljivost proteina na koncentracije protona. Stoga je određen utjecaj pH na aktivnosti nekih ključnih regulatornih enzima u A. niger pri pH-vrijednostima sličnim onima otkrivenim u stanica što su rasle pri smanjenim koncentracijama otopljenog kisika. Rezultati su pokazali bitno smanjenu specifičnu aktivnost heksokinaze, 6-fosfofruktokinaze i glukoza-6-fosfat dehidrogenaze u jače kiseloj sredini, dok je piruvat kinaza relativno neosjetljiva na ve}e koncentracije protona. Očekivalo bi se da će u medijima sa smanjenom koncentracijom otopljenog kisika cjelokupni metabolizam biti ometen zbog smanjenih specifičnih aktivnosti nekih ključnih regulatornih enzima u kiselijim uvjetima. To je i potvrđeno jer su utvrđene smanjene brzine specifičnog rasta A. niger.
Keywords
Hrčak ID:
178386
URI
Publication date:
14.3.2002.
Visits: 1.287 *