Skip to the main content

Original scientific paper

Amperometrijski biosenzor za praćenje respiracijske aktivnosti kvasca Saccharomyces cerevisiae u prisutnosti kobalta i cinka

Željka Filipović-Kovačević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb Croatia
Miroslav Mikšaj ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb Croatia
Nikola Berčuk ; Podravka d.d., Koprivnica, Croatia
Marijana Jukić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb Croatia


Full text: english pdf 176 Kb

page 111-117

downloads: 317

cite


Abstract

Učinkovita kontrola koncentracije teških metala provedena je primjenom polarografije i spektrofotometrije. Prednost je primijenjenih metoda i u njihovoj jednostavnosti i u kratkoći vremena potrebnog za analizu s relativno malim količinama uzoraka. Prisutnost nekih teških metala kao što su cink i kobalt pospješuje brzinu rasta kvasaca. Amperometrijski senzor koji sadržava kvasac Saccharomyces cerevisiae primijenjen je za uspješnu kontrolu promjena koncentracije metala. Utjecaj cinka i kobalta na respiracijsku aktivnost kvasca Saccharomyces cerevisiae procijenjen je mjerenjem udjela kisika u otopinama obogaćenim tim metalima. Mjerenja su provedena pomoću modificirane Clarkove kisikove elektrode u otopinama što sadržavaju kobalt i cink u koncentracijskom rasponu do 100 mg/L.

Keywords

Hrčak ID:

178435

URI

https://hrcak.srce.hr/178435

Publication date:

18.6.2002.

Article data in other languages: english

Visits: 1.264 *