Original scientific paper
Amperometrijski biosenzor za praćenje respiracijske aktivnosti kvasca Saccharomyces cerevisiae u prisutnosti kobalta i cinka
Željka Filipović-Kovačević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb Croatia
Miroslav Mikšaj
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb Croatia
Nikola Berčuk
; Podravka d.d., Koprivnica, Croatia
Marijana Jukić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb Croatia
Abstract
Učinkovita kontrola koncentracije teških metala provedena je primjenom polarografije i spektrofotometrije. Prednost je primijenjenih metoda i u njihovoj jednostavnosti i u kratkoći vremena potrebnog za analizu s relativno malim količinama uzoraka. Prisutnost nekih teških metala kao što su cink i kobalt pospješuje brzinu rasta kvasaca. Amperometrijski senzor koji sadržava kvasac Saccharomyces cerevisiae primijenjen je za uspješnu kontrolu promjena koncentracije metala. Utjecaj cinka i kobalta na respiracijsku aktivnost kvasca Saccharomyces cerevisiae procijenjen je mjerenjem udjela kisika u otopinama obogaćenim tim metalima. Mjerenja su provedena pomoću modificirane Clarkove kisikove elektrode u otopinama što sadržavaju kobalt i cink u koncentracijskom rasponu do 100 mg/L.
Keywords
Hrčak ID:
178435
URI
Publication date:
18.6.2002.
Visits: 1.264 *