Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.55.03.17.4907
Tehnološki razvoj vrenja u hladnjaku s pomoću zamrznutih sirovina
Angelika-Ioanna Gialleli
; Department of Chemistry, Food Biotechnology Group, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Vassilios Ganatsios
; Department of Chemistry, Food Biotechnology Group, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Antonia Terpou
; Department of Chemistry, Food Biotechnology Group, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Maria Kanellaki
; Department of Chemistry, Food Biotechnology Group, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Argyro Bekatorou
; Department of Chemistry, Food Biotechnology Group, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Athanasios A. Koutinas
; Department of Chemistry, Food Biotechnology Group, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Dimitra Dimitrellou
; Department of Chemistry, Food Biotechnology Group, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Abstract
U radu je prikazan razvoj novog tipa piva za tržiste, koje se dobiva vrenjem pri niskoj temperaturi u hladnjaku s pomoću imobiliziranog kvasca. Zamrznuta sladovina te stanice soja kvasca Saccharomyces cerevisiae AXAZ-1, koji je otporan na smrzavanje, imobilizirane su na cijevnom modulu i zasebno upotrijebljene za vrenje pri niskim temperaturama (2, 5 i 7 °C). Ispitan je pozitivan učinak cijevnog modula na vrenje pri niskim temperaturama, te je utvrđeno da smrznute imobilizirane stanice kvasca na cijevnom modulu bitno smanjuju brzinu vrenja u usporedbi sa smrznutim slobodnim stanicama, koje su preporučene za proizvodnju piva kod kuće. Imobilizacija je također povećala otpornost kvasca na niske temperature vrenja, pa se najniža moguća temperatura vrenja spustila s 5 na 2 °C. Pri proizvodnji visokokvalitetnog piva ispitani su sljedeći parametri: utjecaj temperature i početne koncentracije šećera na kinetiku vrenja. Analizom gotovog proizvoda potvrđeno je poboljšanje senzorskih svojstava proizvedenog piva, s niskom koncentracijom diacetila, povećanim udjelom polifenola, te poboljšanim profilom arome i bistroćom. Predloženi postupak proizvodnje piva u hladnjaku može se lako komercijalizirati za kućnu uporabu otapanjem sadržaja dvaju pakiranja, jednog sa suhom sladovinom i drugog sa suhim stanicama kvasca imobiliziranim na cijevnom modulu i otopljenim u vodi.
Keywords
vrenje pri niskim temperaturama; nova tehnologija; imobilizirane stanice; smrzavanje; cijevni modul
Hrčak ID:
186542
URI
Publication date:
19.9.2017.
Visits: 2.227 *