Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31306/s.59.3.2

Procjena rizika radnog mjesta u Zagrebačkom holdingu d.o.o.

Srebrenka Mesić ; Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Zagreb, Hrvatska
Eos Martinac ; Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 423 Kb

page 211-218

downloads: 849

cite


Abstract

Procjena rizika radnog mjesta obavlja se identifikacijom opasnosti i štetnosti na radnom mjestu s ciljem prepoznavanja njihovog mogućeg utjecaja na radno mjesto. Procjena rizika radnog mjesta definira mjere za prevenciju profesionalnih bolesti i ozljeda na radu, ali i djeluje na zaštitu zdravlja i smanjivanje troškova.
Cilj ovog istraživačkog rada bio je prepoznavanje odnosa između uvjeta rada na radnim mjestima komunalni redar, smetlar i vrtlar u Zagrebačkom holdingu d.o.o. i mogućih ishoda za zdravlje zaposlenih u svrhu procjene rizika i poboljšanja njihova zdravlja.
U istraživanje se uključilo 137 ispitanika (116 muškaraca i 21 žena), prosječnog radnog staža 16 godina, koji na sadašnjim poslovima rade u prosjeku 12 godina. Ispitivanje je provedeno anonimnim upitnikom načinjenim za ovo istraživanje.
Najčešće nepovoljne značajke rada koje opisuju ispitanici su obavljanje pretežno fizičkog posla, rada na otvorenom, rada u prisilnom položaju koji uključuje klečanje, čučanje, pognut položaj, rad s otpadom i rad sa strankama. U 122 ili 89,0 % ispitanika utvrđene su kronične bolesti koje su najčešće u vezi s bolestima mišićno-koštanog sustava (45 ili 32,8 %).
Kroničnu bolest 40 ili 35,7 % ispitanika povezuje sa sadašnjim radnim mjestom. Istraživanje je potvrdilo najčešću zastupljenost bolesti mišićno–koštanog sustava čija se pojavnost podudara s vremenom zapošljavanja na radnim mjestima komunalni redar, smetlar i vrtlar. To ukazuje na potrebu osmišljavanja preventivnih, tehničkih i organizacijskih mjera za smanjenje rizika na radu, poglavito za bolesti mišićno–koštanog sustava uz poticanje pozitivnog, odgovornog, ponašanja radnika u brizi za vlastito zdravlje.

Keywords

radna mjesta komunalni redar; smetlar i vrtlar; procjena rizika i poboljšanja zdravlja; prevencija

Hrčak ID:

187214

URI

https://hrcak.srce.hr/187214

Publication date:

5.10.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 1.942 *