Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.55.04.17.5235
Poboljšanje kvalitete fermentacije na čvrstoj podlozi s pomoću Cordyceps militaris UVB zračenjem
Shih-Jeng Huang
; Department of Health Food, Chung Chou University of Science and Technology, Yuanlin, 51003 Changhua, Taiwan, ROC
Fu-Kuei Huang
; Department of Neonatology, Children’s Hospital, China Medical University Hospital, China Medical University, 91 Hsueh-Shih Rd., 40402 Taichung, Taiwan, ROC
Yu-Shan Li
; Department of Food Nutrition and Health Biotechnology, Asia University, 500 Lioufeng Rd., Wufeng, 41354 Taichung, Taiwan, ROC
Shu-Yao Tsai
; Department of Medical Research, China Medical University Hospital, China Medical University, 91 Hsueh-Shih Rd., 40402 Taichung, Taiwan, ROC
Abstract
Cordyceps militaris, ljekovita i jestiva gljiva, korištena je za fermentaciju na čvrstoj podlozi od heljde i prirodne riže. Svrha je istraživanja bila ispitati utjecaj ultraljubičastih B (UVB) zraka na udjele vitamina D2 i biološki aktivnih tvari te antioksidacijska svojstva heljde i prirodne riže tijekom fermentacije na čvrstoj podlozi s pomoću C. militaris. Ozračeni uzorci fermentirane heljde i prirodne riže imali su znatno veći udjel vitamina D2, i to od 0-0.3 do 1.18-16.79 μg/g, dok je u svježoj prirodnoj riži udjel vitamina D2 nakon fermentacije bio 16.79 μg/g. Udjeli adenozina, kordicepina i polisaharida u ozračenim sušenim uzorcima fermentiranim s pomoću C. militaris bili su od 0.08 do 11.5 mg/g, odnosno veći nego u svježim uzorcima fermentiranim s pomoću C. militaris (0.07–8.40 mg/g). Uzorci fermentirani s pomoću C. militaris imali su manje vrijednosti EC50 i veći udjel antioksidansa od nefermentiranih uzoraka. Nakon fermentacije na čvrstoj podlozi i zračenja UVB svjetlom, smanjili su se udjeli biološki aktivnih i antioksidacijskih sastojaka te antioksidacijska svojstva uzorka. No, usprkos tome, količina navedenih komponenata bila je dostatna.
Keywords
Cordyceps militaris; UVB zračenje; fermentacija na čvrstoj podlozi; vitamin D2; antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
192321
URI
Publication date:
29.12.2017.
Visits: 2.197 *