Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.55.04.17.5138

In vitro inhibicija lipaze izolirane iz gušterače pomoću polifenola: ispitivanje kinetike, fluorescencije, spektroskopije i molekulskog uklapanja

Alejandra I. Martinez-Gonzalez ; Department of Chemical Biological Sciences, Institute for Biomedical Sciences, Autonomous University of Juarez City, 1210 Plutarco Elias Calles Ave., MX-32310 Juarez, Chihuahua, Mexico
Emilio Alvarez-Parrilla orcid id orcid.org/0000-0002-6162-8139 ; Department of Chemical Biological Sciences, Institute for Biomedical Sciences, Autonomous University of Juarez City, 1210 Plutarco Elias Calles Ave., MX-32310 Juarez, Chihuahua, Mexico
Ángel G. Díaz-Sánchez ; Department of Chemical Biological Sciences, Institute for Biomedical Sciences, Autonomous University of Juarez City, 1210 Plutarco Elias Calles Ave., MX-32310 Juarez, Chihuahua, Mexico
Laura A. de la Rosa ; Department of Chemical Biological Sciences, Institute for Biomedical Sciences, Autonomous University of Juarez City, 1210 Plutarco Elias Calles Ave., MX-32310 Juarez, Chihuahua, Mexico
José A. Núñez-Gastélum ; Department of Chemical Biological Sciences, Institute for Biomedical Sciences, Autonomous University of Juarez City, 1210 Plutarco Elias Calles Ave., MX-32310 Juarez, Chihuahua, Mexico
Alma A. Vazquez-Flores ; Department of Chemical Biological Sciences, Institute for Biomedical Sciences, Autonomous University of Juarez City, 1210 Plutarco Elias Calles Ave., MX-32310 Juarez, Chihuahua, Mexico
Gustavo A. Gonzalez-Aguilar ; Research Center for Food and Development, A.C. (CIAD), Carretera a Ejido La Victoria, Km. 0.6, MX-83304 Hermosillo, Sonora, Mexico


Full text: croatian pdf 910 Kb

page 519-530

downloads: 1.035

cite

Full text: english pdf 910 Kb

page 519-530

downloads: 1.365

cite


Abstract

Svrha je ovog istraživanja bila ispitati molekulsko uklapanje i inhibicijski učinak četiri fenolna spoja pronađena u ljutim papričicama, i to: kavene kiseline, p-kumarne kiseline, kvercetina i kapsaicina, na aktivnost lipaze izolirane iz svinjske gušterače. Najjači inhibicijski učinak imao je kvercetin (IC50=(6.1±2.4) μM), zatim p-kumarna (170.2±20.6) μM) i kavena kiselina (401.5±32.1) μM), dok su kapsaicin i ekstrakt ljute papričice imali iznimno slab učinak. Svi polifenolni spojevi imali su inhibicijski učinak miješanog tipa. Mjerenjem fluorescencije utvrđeno je da su polifenolni spojevi ugasili prirođenu fluorescenciju lipaze izolirane iz gušterače, i to pomoću statičkog mehanizma. Sekvencija Stern-Volmerove konstante bila je: kvercetin, kavena kiselina, te p-kumarna kiselina. Rezultati ispitivanja molekulskih uklapanja pokazali su da se kavena kiselina, kvercetin i p-kumarna kiselina vežu blizu, za razliku od kapsaicina koji se veže daleko od aktivnog mjesta. Vodikove veze i hidrofobne pi-interakcije glavni su načini međusobnog povezivanja polifenolnih spojeva u lipazi izoliranoj iz gušterače.

Keywords

polifenolni spojevi; lipaza izolirana iz gušterače; enzimska inhibicija; molekulsko uklapanje; učinak na pretilost

Hrčak ID:

192345

URI

https://hrcak.srce.hr/192345

Publication date:

29.12.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 3.688 *