Review article
https://doi.org/10.31727/m.20.1.2
Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Matea Lovreković
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Abstract
Jaja su vrijedan izvor bjelančevina, masti i mikroelemenata koji igraju važnu ulogu u osnovnoj prehrani ljudi. Proizvodnja i potrošnja jaja u svijetu posljednjih je desetljeća u porastu. Konzumacija jaja dugo vremena bila je povezana s nepovoljnim učincima u ljudskom zdravlju, uglavnom zbog sadržaja kolesterola. Međutim, danas je poznato da na razinu kolesterola u ljudskom serumu utječu više drugi čimbenici (genetska predispozicija, hormonski status, način prehrane i slično), a ne isključivo kolesterol iz jaja. Danas namirnice koje se koriste u svakodnevnom obroku nisu namijenjene samo pružanju potrebnih hranjivih tvari, već one potrošačima mogu pomoći kod prevencije bolesti povezanih s prehranom (bolji imunološki status, smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, očuvanje vida i slično). Posebnom tehnologijom u proizvodnji konzumnih jaja, moguće je u jajima povećati sadržaj nekih funkcionalnih sastojaka kao što su omega-3 masne kiseline, selen, lutein, zeaksantin, te vitamini E i A. Ovaj rad nudi kratki pregled utjecaja tehnologije proizvodnje konzumnih jaja (hranidbe nesilica) na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima.
Keywords
jaja; nesilice; hrana; funkcionalni sastojci
Hrčak ID:
194644
URI
Publication date:
19.2.2018.
english german italian spanish
Visits: 3.295 *