Skip to the main content

Professional paper

KONZUMACIJA KRUHA MEĐU MLADIMA KAO INDIKATOR PROMJENA PREHRAMBENIH NAVIKA S ODRASTANJEM

Zita Šereš ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Dragana Šoronja Simović ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Maja Grujičić ; University of Novi Sad, Faculty of Medicine, Hajduk Veljkova 3, 21000, Novi Sad, Serbia
Nikola Maravić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ferenc Kiš ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ljubica Dokić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ivana Nikolić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Miljana Đorđević ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bul cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Žana Šaranović ; Economics Institute, Kralja Milana 16, 11000 Belgrade, Serbia


Full text: croatian pdf 928 Kb

page 84-84

downloads: 944

cite

Full text: english pdf 928 Kb

page 78-84

downloads: 309

cite


Abstract

Kruh je često konzumirana hrana na Balkanu te je samim time pogodan za istraživanje prehrambenih
navika. Cilj ovog rada je istražiti prehrambene navike populacije mladih (14-26 godina) obzirom na
konzumaciju različitih vrsta kruha. Ukupno je u istraživanje bilo uključeno 173 ispitanika (37%
mladića i 63% djevojaka), nasumično odabranih među učenicima osnovne škole (30), srednje škole
(45) i fakulteta (98) sa područja Novog Sada. Uočen je porast konzumacije kruha od cjelovitih
žitarica od 15% među učenicima osnovne škole do 26% među učenicima srednje škole i studentima.
Obzirom na spol, konzumacija kruha od cjelovitih žitarica je bila 9% veća među djevojkama u
usporedbi sa mladićima. Svi ispitanici su pod utjecajem obiteljskih prehrambenih navika najviše
konzumirali bijeli kruh (56-69%). Dobiveni rezultati pokazuju povezanost promjena prehrambenih
navika sa odrastanjem i jači utjecaj okoline nego obitelji. Najveći utjecaj obitelji i običaja je uočen
među osnovnoškolcima (54%) dok je među srednjoškolcima i studentima bio slabije izražen (34%).

Keywords

kruh od cjelovitih žitarica; mladi; pravilna prehrana; prehrambene navike; unos kruha

Hrčak ID:

198904

URI

https://hrcak.srce.hr/198904

Publication date:

31.12.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.445 *