Review article
https://doi.org/10.33128/k.59.2.6
HRANIDBA SVINJA U PRODUŽENOM TOVU ZA PROIZVODNJU TRADICIONALNIH TRAJNIH MESNIH PROIZVODA
Đuro Senčić
; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac
orcid.org/0000-0001-9277-3710
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Abstract
Uz genotip svinja, hranidba je drugi važan čimbenik uspješnoga tova svinja do većih tjelesnih masa, za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda (šunke, pršuti, kobasice, kuleni i dr.). Način hranidbe svinja ovisan je o genotipu (masni, polumasni ili mesni) i sustavu držanja (otvoreni, poluotvoreni, zatvoreni). U interakciji genotipa svinja i načina hranidbe postiže se specifična kvaliteta tovnih svinja i posljedično, odgovarajuća kvaliteta tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda.
Keywords
tovne svinje; hranidba; tradicionalni trajni mesni proizvodi
Hrčak ID:
199263
URI
Publication date:
20.4.2018.
Visits: 3.379 *