Original scientific paper
https://doi.org/10.33128/k.59.2.4
HRANIDBENA VRIJEDNOST FERMENTIRANE TRAVNE MASE NA OBITELJSKIM POLJOPRIVREDNIM GOSPODARSTVIMA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE
Božica Lukšić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Čačić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marina Vranić
orcid.org/0000-0001-6280-0116
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Količina proizvedenog mlijeka i postotak mliječne masti u mlijeku, uz genetsku predispoziciju ovise i o opskrbi muznih krava energijom i bjelančevinama. U ovom istraživanju željeli smo utvrditi hranjivost uzoraka fermentiranih travnih masa (FTM) na 5 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) sjeverozapadne Hrvatske, većih proizvođača mlijeka, tijekom 4 godine (2013. - 2016.). U ukupno 130 uzoraka FTM-a utvrđen je sadržaj suhe tvari (ST), a NIR spektroskopijom procijenjen sadržaj korigirane ST (KST), sirovih proteina (SP), razgradivih SP, neutralnih detergent vlakana (NDV), metaboličke energije (ME), organske tvari (OT), rezidua šećera, probavljivosti OT u ST (D-vrijednosti), kiselost (pH vrijednost) i sadržaj amonijskog dušika (NH3-N). Analizirani uzorci FTM-a ukazuju na osrednju do nisku kvalitetu i visoku varijabilnost svih kemijskih parametara hranjivosti i kvalitete fermentacije. Fermentirana travna masa je visokovarijabilnog kemijskog sastava radi niza čimbenika koji utječu na njenu kvalitetu. Analizom istraživanih parametara hranjivosti FTM-a i poznavajući i vremenske prilike SZ Hrvatske, kao osnovno ograničenje proizvodnje prvog otkosa FTM-a visoke hranjivosti, može se zaključiti da je opisana hranjivost FTM-a rezultat košnje tratine u kasnijoj fazi fitofenološke zrelosti od optimalne za proizvodnju FTM-a visoke hranljivosti koja je značajna za podržavanje visoke proizvodnje mlijeka.
Keywords
fermentirana travna masa; NIR spektroskopija; OPG; hranidbena vrijednost
Hrčak ID:
200470
URI
Publication date:
20.4.2018.
Visits: 1.512 *