Review article
https://doi.org/10.31727/m.20.3.4
Mogućnosti primjene hladne plazme u sigurnosti hrane
Martin Dobeic
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija
Abstract
Hladna plazma postaje sve privlačnija za uporabu u području higijene i pakiranja hrane. Posebice je zanimljiva jer podrazumijeva postupak suhe dezinfekcije koji ne ostavlja ostatke u okolišu, a omogućava dezinfekciju hrane bez uzrokovanja značajnijih nuspojava. Obrada i pakiranje hrane primjenom hladne plazme mogli bi omogućiti veću sigurnost hrane, a vjerojatno i dulji rok trajanja. S obzirom na različite higijenske potrebe različitih vrsta hrane, postoji mogućnost uporabe različitih oblika proizvodnje plazme, što dodatno pridonosi praktičnosti uporabe hladne plazme. Unatoč obećavajućim rezultatima istraživanja hladne plazme u higijeni hrane, još je uvijek potrebno provjeriti njene učinke na kvalitetu i organoleptička svojstva hrane.
Keywords
hladna plazma; hrana; higijena; sigurnost
Hrčak ID:
200670
URI
Publication date:
28.5.2018.
english german italian spanish
Visits: 3.159 *