Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5379

Proizvodnja arahidonske i eikozapentaenske kiseline s pomoću plijesni Mortierella alpina CBS 528.72 na otpadu od datulja

Seyedeh Zeinab Asadi ; Department of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
Kianoush Khosravi-Darani ; Department of Food Technology Research, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Houshang Nikoopour ; Department of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
Hossein Bakhoda ; Department of Agricultural Mechanization, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran


Full text: english pdf 703 Kb

page 197-207

downloads: 434

cite

Full text: croatian pdf 703 Kb

page 197-207

downloads: 182

cite


Abstract

Arahidonska (ARA) i eikozapentaenska (EPA) kiselina, koje proizvodi plijesan Mortierella alpina, važne su za zdravlje ljudi. Uvjeti fermentacije mogu utjecati na sastav masnih kiselina u dobivenom ulju. Kao podloga za fermentaciju uglavnom se koristi obnovljivi i jeftini agro-industrijski otpad. Svrha je ovoga rada bila ispitati istodobnu proizvodnju tih dviju kiselina fermentacijom na čvrstoj podlozi s pomoću plijesni Mortierella alpina CBS 528.72. Otpad od datulja odabran je kao izvor ugljika, a sojina sačma kao izvor dušika. Primjenom Plackett-Burmanovog dizajna procijenjen je utjecaj 11 varijabli na proizvodnju ARA i EPA. Analizom dobivenih rezultata utvrđeno je da su glavne varijable, koje bitno utječu na proizvodnju, starost populacije nacijepljene plijesni, te dodatak lanenog ulja i izvora dušika. Te su tri varijable zatim ispitane pomoću centralno složenog dizajna za optimiranje proizvodnje obiju kiselina. Naposljetku, proveden je test radi potvrde predviđenih optimalnih uvjeta pomoću eksperimentalnih rezultata. Pokazalo se da je moguće optimirati proizvodnju ARA i EPA na otpadu od datulja s pomoću plijesni M. alpina CBS 528.72 prilagođavanjem varijabli procesa fermentacije na čvrstoj podlozi.

Keywords

arahidonska kiselina (ARA); otpad od datulja; eksperimentalni dizajn; eikozapentaenska kiselina (EPA); Mortierella alpina; fermentacija na čvrstoj podlozi

Hrčak ID:

203487

URI

https://hrcak.srce.hr/203487

Publication date:

29.6.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.845 *