Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/m.20.4.1

Detekcija histamina u uzorcima konzervirane i svježe ribe

Iman Kriještorac orcid id orcid.org/0000-0001-7619-3417 ; Veterinariski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Naida Kapo orcid id orcid.org/0000-0001-5488-1307 ; Veterinariski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Ahmed Smajlović orcid id orcid.org/0000-0003-3740-954X ; Veterinariski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina


Full text: croatian pdf 3.276 Kb

page 325-330

downloads: 1.131

cite


Abstract

Histamin (eng. scombrotoxin) nastaje djelovanjem enzima histidin dekarboksilaza, koju proizvode različite bakterije, na aminokiselinu histidin, a otrovanje ljudi se javlja kao rezultat konzumacije hrane s visokom koncentracijom histamina. Komercijalni uzorci konzervirane i svježe ribe analizirani su na prisustvo i količinu histamina ELISA metodom. Dobiveni rezultati potvrđuju potrebu za stalnom kontrolom prisustva histamina u namirnicama koje su bogate proteinima (riba, sir, mlijeko, meso) i vinu, čime se nastoji osigurati prevencija otrovanja ljudi.

Keywords

histamin; riba; ELISA

Hrčak ID:

204222

URI

https://hrcak.srce.hr/204222

Publication date:

27.7.2018.

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 3.624 *