Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.17113/ftb.56.04.18.5805

Uloga vitamina D u upalnoj bolesti crijeva – procjena terapijskog i preventivnog potencijala nadomještanja vitamina i obogaćivanje hrane

Dunja Leskovar ; University of Zagreb School of Medicine, Šalata 3, 10 000 Zagreb, Croatia
Tomislav Meštrović ; Polyclinic “Dr. Zora Profozić”, Bosutska 19, 10 000 Zagreb, Croatia
Anja Barešić ; MRC London Institute of Medical Sciences, Du Cane Rd, London W12 0NN, United Kingdom
Ivana Kraljević ; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Marina Panek ; University of Zagreb School of Medicine, Šalata 3, 10 000 Zagreb, Croatia
Hana Čipčić Paljetak ; University of Zagreb School of Medicine, Šalata 3, 10 000 Zagreb, Croatia
Mihaela Perić ; University of Zagreb School of Medicine, Šalata 3, 10 000 Zagreb, Croatia
Mario Matijašić ; University of Zagreb School of Medicine, Šalata 3, 10 000 Zagreb, Croatia
Dunja Rogić ; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana Barišić ; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Dina Ljubas Kelečić ; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Darija Vranešić Bender ; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Željko Krznarić ; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Donatella Verbanac ; University of Zagreb, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, A. Kovačića 1, 10 000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 174 Kb

page 455-463

downloads: 522

cite

Full text: croatian pdf 91 Kb

page 455-463

downloads: 672

cite


Abstract

Upalne bolesti crijeva predstavljaju skup kroničnih upalnih stanja s negativnim utjecajem na probavni sustav, a javljaju se uslijed neadekvatne i kontinuirane aktivacije imunosnog sustava kao odgovor na čitav niz predisponirajućih čimbenika (i to prvenstveno genetike, utjecaja okoline te sastava crijevne mikrobiote). Pokazalo se da status vitamina D također može imati određenu ulogu u razvoju bolesti, budući da se njegov manjak često viđa u Crohnovoj bolesti i ulceroznom kolitisu. U porastu je broj dokaza koji podupiru koncept uske povezanosti disbioze crijeva i metabolizma vitamina D; nadalje, suboptimalne razine ovog vitamina povezuju se s povećanom učestalošću kliničkih relapsa bolesti, neadekvatnim odgovorom na lijekove, kao i sa smanjenom kvalitetom života oboljelih od Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Shodno tome, nameće se pitanje mogu li intervencije poput pojačanog nadomještanja vitamina D te (na razini populacije) obogaćivanje hrane njime dovesti do blagotvornih učinaka za oboljele osobe. U ovom kratkom preglednom radu donosimo presjek sinteze, funkcija, statusa i nutritivnih izvora vitamina D, analiziramo biotehnološke aspekte određivanja razine vitamina D i obogaćivanje hrane, ali se koncentriramo i na neka sasvim nova otkrića koja se bave utjecajem vitamina D na crijevnu mikrobiotu te na upalnu bolest crijeva.

Keywords

upalne bolesti crijeva; Crohnova bolest; ulcerozni kolitis; vitamin D; crijevna mikrobiota; disbioza

Hrčak ID:

214924

URI

https://hrcak.srce.hr/214924

Publication date:

31.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 3.261 *