Review article
https://doi.org/10.17113/ftb.56.04.18.5805
Uloga vitamina D u upalnoj bolesti crijeva – procjena terapijskog i preventivnog potencijala nadomještanja vitamina i obogaćivanje hrane
Dunja Leskovar
; University of Zagreb School of Medicine, Šalata 3, 10 000 Zagreb, Croatia
Tomislav Meštrović
; Polyclinic “Dr. Zora Profozić”, Bosutska 19, 10 000 Zagreb, Croatia
Anja Barešić
; MRC London Institute of Medical Sciences, Du Cane Rd, London W12 0NN, United Kingdom
Ivana Kraljević
; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Marina Panek
; University of Zagreb School of Medicine, Šalata 3, 10 000 Zagreb, Croatia
Hana Čipčić Paljetak
; University of Zagreb School of Medicine, Šalata 3, 10 000 Zagreb, Croatia
Mihaela Perić
; University of Zagreb School of Medicine, Šalata 3, 10 000 Zagreb, Croatia
Mario Matijašić
; University of Zagreb School of Medicine, Šalata 3, 10 000 Zagreb, Croatia
Dunja Rogić
; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana Barišić
; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Dina Ljubas Kelečić
; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Darija Vranešić Bender
; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Željko Krznarić
; University Hospital Centre, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Croatia
Donatella Verbanac
; University of Zagreb, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, A. Kovačića 1, 10 000 Zagreb, Croatia
Abstract
Upalne bolesti crijeva predstavljaju skup kroničnih upalnih stanja s negativnim utjecajem na probavni sustav, a javljaju se uslijed neadekvatne i kontinuirane aktivacije imunosnog sustava kao odgovor na čitav niz predisponirajućih čimbenika (i to prvenstveno genetike, utjecaja okoline te sastava crijevne mikrobiote). Pokazalo se da status vitamina D također može imati određenu ulogu u razvoju bolesti, budući da se njegov manjak često viđa u Crohnovoj bolesti i ulceroznom kolitisu. U porastu je broj dokaza koji podupiru koncept uske povezanosti disbioze crijeva i metabolizma vitamina D; nadalje, suboptimalne razine ovog vitamina povezuju se s povećanom učestalošću kliničkih relapsa bolesti, neadekvatnim odgovorom na lijekove, kao i sa smanjenom kvalitetom života oboljelih od Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Shodno tome, nameće se pitanje mogu li intervencije poput pojačanog nadomještanja vitamina D te (na razini populacije) obogaćivanje hrane njime dovesti do blagotvornih učinaka za oboljele osobe. U ovom kratkom preglednom radu donosimo presjek sinteze, funkcija, statusa i nutritivnih izvora vitamina D, analiziramo biotehnološke aspekte određivanja razine vitamina D i obogaćivanje hrane, ali se koncentriramo i na neka sasvim nova otkrića koja se bave utjecajem vitamina D na crijevnu mikrobiotu te na upalnu bolest crijeva.
Keywords
upalne bolesti crijeva; Crohnova bolest; ulcerozni kolitis; vitamin D; crijevna mikrobiota; disbioza
Hrčak ID:
214924
URI
Publication date:
31.12.2018.
Visits: 3.341 *