Agronomy journal, Vol. 80 No. 3, 2018.
Review article
https://doi.org/10.33128/ag.80.3.3
PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO-PEKARSKU INDUSTRIJU
Tamara Brlek
; student Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Željko Jukić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Matković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Pšenica (Triticum aestivum L.) najvažnija je žitarica za proizvodnju mlinarsko-pekarskih proizvoda. Proces nalijevanja zrna karakterizira nakupljanje organskih i mineralnih tvari u zrnu. Mnogi čimbenici mogu utjecati na proces nalijevanja i kvalitetu zrna pšenice, a neki od njih su: temperatura zraka, oborine, genotip, bolesti i štetnici te primijenjena agrotehnika. Svi ovi čimbenici utječu na kvalitetu zrna pšenice za mlinsko-pekarsku industriju. Temperaturni stres koji se dogodi tijekom ranog perioda nalijevanja zrna, dovodi do najvećeg povećanja sadržaja proteina u pšenici. Promjene u temperaturi mogu utjecati na akumulaciju i sintezu α-amilaze u zrnu. Kao i tijekom temperaturnog stresa, u nedostatku vode smanjuje se sadržaj škroba u zrnu. Mnoge bolesti i štetnici pšenice mogu negativno utjecati na usjev, uključujući smanjenje prinosa i hektolitarske mase.
Keywords
pšenica; nalijevanje zrna; proteini; škrob
Hrčak ID:
217205
URI
Publication date:
15.2.2019.
Visits: 2.106 *