Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.5

Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka

Tomislav Bosiljkov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Domagoj Kurtoić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Sven Karlović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Mladen Brnčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Filip Dujmić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Marko Marelja ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Marko Škegro ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Damir Ježek ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 1.278 Kb

page 128-135

downloads: 668

cite


Abstract

Netoplinske tehnologije, danas sve zastupljenije u modernoj prehrambenoj industriji zasnivaju se na brzoj i učinkovitoj obradi kojom u potpunosti kontroliramo promjenu temperaturnog gradijenta. Sojino mlijeko kao vodeni ekstrakt sojina zrna prihvatljiva je baza za proizvodnju napitaka na bazi voća i povrća kao i pripravu sve popularnijih smoothija. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava (temperatura, apsorbancija, gustoća i raspodjela veličine masnih globula) sojinog mlijeka sa različitim udjelom suhe tvari sa ciljem bolje stabilnosti i održanja disperznog sustava. Udio suhe tvari reflektira se na stabilnost disperzne faze unutar disperznog sredstva. Ultrazvučna obrada provedena je pri amplitudama 20, 60 i 100 %, vremenu obrade 6 i 10 minuta, te sondama promjera 7 i 10 mm. Obrada visokim hidrostatskim tlakom provedena je pri tlakovima od 100, 200 i 300 Mpa i vremenu zadržavanja od 9 i 15 min. Obje netoplinske tehnologije pokazuju pozitivan trend utjecaja na statistički značajnu promjenu promatranih fizikalnih svojstava kao i povećanje stabilnost obrađenog sojinog mlijeka izraženog preko odnosa relativne učestalosti globula određenih dimenzija.

Keywords

sojino mlijeko; visoki hidrostatski tlak; ultrazvuk; raspodjela veličine masnih globula

Hrčak ID:

217740

URI

https://hrcak.srce.hr/217740

Publication date:

19.12.2018.

Visits: 1.530 *