Original scientific paper
https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.6
Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka
Željko Jakopović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Iva Čanak
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Jadranka Frece
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Jasna Bošnir
; Andrija Stampar Teaching Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Martina Ivešić
; Andrija Stampar Teaching Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Željka Kuharić
; Andrija Stampar Teaching Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Željka Pavlek
; Andrija Stampar Teaching Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Abstract
Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni te su česti kontaminanti raznih prehrambenih proizvoda. Pojava aflatoksina
M1 (AFM1) u mlijeku, prijetnja je zdravlju potrošača, posebice maloj djeci te dovodi do ekonomskih gubitaka zbog zbrinjavanja kontaminiranog mlijeka. Metode uklanjanja i/ili redukcije mikotoksina koje se koriste u prehrambenoj industriji troše velike količine energije i kemijskih sredstava, stoga biološke metode sve više dobivaju na značaju zbog svoje netoksičnosti i ekološkog aspekta. Cilj ovog rada je bio odrediti količinu nevezanog AFM1 nakon uklanjanja kompleksa β-glukan-AFM1 pomoću Centricon 70 Plus, MWCO 100 kDa filtera. U radu je upotrijebljen komercijalni β-glukan dobiven iz zobi i β-glukan izoliran iz biomase kvasca. Rezultati istraživanja ukazuju da je nakon uklanjanja kompleksa β-glukan-AFM1 u uzorku mlijeka zaostalo 35% AFM1 u slučaju kada je β-glukan dobiven iz zobi, odnosno 36,4% AFM1 kada je β-glukan izoliran iz kvasca.
Keywords
aflatoksin M1; β-glukan; kvasac; LC/MS-MS; zob
Hrčak ID:
217741
URI
Publication date:
19.12.2018.
Visits: 1.733 *