Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.57.01.19.5910
Integrirana karakterizacija žižule (Ziziphus jujuba Mill.) sa sjevernog Jadrana
Ana Miklavčič Višnjevec
; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, 6000 Koper, Slovenia
Alenka Baruca Arbeiter
; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, 6000 Koper, Slovenia
Matjaž Hladnik
; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, 6000 Koper, Slovenia
Ajda Ota
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva ulica 101, 1000 Ljubljana, Slovenia
Mihaela Skrt
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva ulica 101, 1000 Ljubljana, Slovenia
Bojan Butinar
; Science and Research Centre Koper, Garibaldijeva 1, 6000 Koper, Slovenia
Marijan Nečemer
; Department of Environmental Sciences, Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenia
Marin Krapac
; Institute of Agriculture and Tourism, Ul. Karla Huguesa 8, 52440 Poreč, Croatia
Dean Ban
; Institute of Agriculture and Tourism, Ul. Karla Huguesa 8, 52440 Poreč, Croatia
Milena Bučar-Miklavčič
; Science and Research Centre Koper, Garibaldijeva 1, 6000 Koper, Slovenia
Nataša Poklar Ulrih
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva ulica 101, 1000 Ljubljana, Slovenia
Dunja Bandelj
; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, 6000 Koper, Slovenia
Abstract
Žižula (Ziziphus jujuba Mill.) ima dobra hortikulturna svojstva, koja uključuju prilagodbu uvjetima suše, abiotskim i biotskim stresovima, te pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. U ovom je istraživanju opisana genska raznolikost germplazme žižule s istarskog poluotoka, te su određeni važni kemijski spojevi, antioksidacijski, antibakterijski i protugljivični učinak ekstrakata plodova žižule te njihova hranjiva svojstva. Rezultati analize gena pokazuju da većina uzoraka s istarskog poluotoka pripada dvjema nedavno introduciranim sortama, 'Li' i 'Lang', te najrasprostranjenijoj lokalnoj sorti Domaća žižula'. Lokalna sorta ima sitnije plodove od sorata 'Li' i 'Lang', s tanjim i mesnatijim mezokarpom. Kemijska je analiza pokazala da su plodovi lokalne sorte vrijedan izvor vlakana ((9,7±0,6) g/100 g), te da su bogati mineralima poput kalija ((829±51) g/ 100 g suhe tvari), kalcija ((1 77±1 1 ) g/ 1 00 g suhe tvari) i fosfora ((129±19) g/ 100 g suhe tvari). Vodeni su ekstrakti imali blagu antibakterijsku aktivnost, dok su etanolni ekstrakti imali veće masene udjele fenolnih spojeva (5,8-8,7 mg/g), izražene kao ekvivalent galne kiseline (GAE), od vodenih ekstrakata, no nisu imali antimikrobnu aktivnost. Osim fenolnih spojeva, i ostali spojevi u plodu žižule mogu imati veću biološku aktivnost. Na osnovi rezultata ovih analiza smatramo da lokalna istarska sorta žižule ima potencijal za uzgoj.
Keywords
Ziziphusjujuba Mill.; fenolni spojevi; antioksidacijska svojstva; prehrambena svojstva; antimikrobna aktivnost; genetička raznolikost
Hrčak ID:
218874
URI
Publication date:
29.3.2019.
Visits: 1.868 *