Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.57.01.19.5879

In vitro procjena antioksidacijskih svojstava tekućih esktrakata nusproizvoda vinove loze (Vitis vinifera)

Roberto Puglisi ; Istituto Sperimentale Italiano Lazzaro Spallanzani, Loc. La Quercia, 26027 Rivolta d’Adda (CR), Italy
Alex Severgnini ; Istituto Sperimentale Italiano Lazzaro Spallanzani, Loc. La Quercia, 26027 Rivolta d’Adda (CR), Italy
Aldo Tava ; CREA-ZA Centro di Ricerca Zootecnia e Acquacoltura, Viale Piacenza 29, 26900 Lodi, Italy
Marina Montedoro ; Istituto Sperimentale Italiano Lazzaro Spallanzani, Loc. La Quercia, 26027 Rivolta d’Adda (CR), Italy


Full text: croatian pdf 236 Kb

page 119-125

downloads: 216

cite

Full text: english pdf 236 Kb

page 119-125

downloads: 256

cite


Abstract

Tekući ekstrakti stabljika vinove loze (sorte Merlot), komine (sorata Merlot i Cabernet Sauvignon) i lišća (sorte Merlot), uobičajenih nusproizvoda proizvodnje vina, dobiveni su pri niskoj temperaturi pomoću ekstraktora Naviglio. Njihova su svojstva ispitana metodom protočne citometrije na humanim kožnim fibroblastima. Ekstrakti lišća imali su najveći udjel ukupnih fenola ((47,6±3,5) mg/g) i proantocijanidina ((24,2±0,1) mg/g). U preliminarnom su kolorimetrijskom ispitivanju bojanjem pomoću 3-[4,5-dimetiltiazol-2-il]-2,5-difeniltetrazolijevog bromida (tzv. MTT test) izdvojena dva volumna udjela svakog od ekstrakata (u rasponu od 0,8 do 1 2,8 %) koja nisu imala toksični učinak, a ti su ekstrakti zatim korišteni u tri citometrijska testa. U prvom testu nije zamijećen štetni učinak ekstrakata na citoplazmatsku membranu. U drugom je testu utvrđen manji (p<0,01) postotak stanica s aktivnom polariziranom mitohondrijskom membranom ((15,7±8,3) % u usporedbi s (32,5±1,3) % u kontrolnom uzorku) nakon njihovog izlaganja ekstraktima komine sorte Cabernet Sauvignon uz dodatak 4,5 mM H202. Također je utvrđen manji (p<0,05) postotak stanica s aktivnom polariziranom mitohondrijskom membranom nakon njihovog izlaganja ekstraktima stabljika vinove loze sorte Merlot, i to (49,3±6,1) % u prisutnosti 1,5 mM H202 u usporedbi s (64,6±2,4) % u kontrolnom uzorku, te (89,7±2,4) % bez dodatka 1-1202 u usporedbi s % u kontrolnom uzorku. Nasuprot tome, mitohondrijska je aktivnost znatno (p<0,05) porasla (na (96,3±1,8) odnosno (6,4±1,4) %) nakon tretiranja s oba volumna udjela ekstrakta lišća sorte Merlot uz dodatak 0,5 mM 1-1202, u usporedbi s kontrolom ((88,2±1,1) %). Naposlijetku, u trećem je testu dokazano da ekstrakti stabljike vinove loze nisu bitno utjecali na oksidativni status stanica, dok su ekstrakti komine imali djelomičan (p<0,05), a ekstrakti lišća znatan (p<0,001) pozitivni učinak na oksidativni status nakon izlaganja stanica koncentracijama H202 od 0,5 do 4,5 mM, u usporedbi s kontrolnim uzorkom.

Keywords

necitotoksični učinak; ekstrakcija pri niskoj temperaturi; humani kožni fibroblasti; oksidativni status; mitohondrijska membrana

Hrčak ID:

218907

URI

https://hrcak.srce.hr/218907

Publication date:

29.3.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.124 *