Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.57.01.19.5816

Inovativni postupci netermičke obrade: smanjenje broja mikroorganizama na listovima bosiljka pomoću klorofilina i vidljive svjetlosti

Egle Paskeviciute ; Vilnius University, Institute of Photonics and Nanotechnology, Sauletekio 10, 10223 Vilnius, Lithuania
Bernadeta Zudyte ; Vilnius University, Institute of Photonics and Nanotechnology, Sauletekio 10, 10223 Vilnius, Lithuania
Zivile Luksiene ; Vilnius University, Institute of Photonics and Nanotechnology, Sauletekio 10, 10223 Vilnius, Lithuania


Full text: croatian pdf 318 Kb

page 126-132

downloads: 204

cite

Full text: english pdf 318 Kb

page 126-132

downloads: 189

cite


Abstract

Bosiljak je jedna od najpopularnijih začinskih biljaka zbog velikog udjela biološki aktivnih spojeva. Međutim, u svijetu je zabilježeno nekoliko epidemija uzrokovanih konzumacijom bosiljka kontaminiranog raznim patogenim bakterijama. Svrha je ovoga rada bila primijeniti netermički i ekološki prihvatljiv postupak fotosenzibilizacije za mikrobiološku kontrolu bosiljka, prirodno kontaminiranog mezofilnim bakterijama te inokuliranog termorezistentom patogenom bakterijom Listeria monocytogenes 56Ly. Dobiveni rezultati pokazuju da je nakon uranjanja bosiljka u otopinu klorofilina koncentracije od 1,5·10^(-4) M tijekom 15 min i izlaganja vidljivoj svjetlosti valne duljine od 405 nm tijekom 15 min bitno smanjen broj ukuphih aerobnih mikrooganizama, i to za 1,3 log CFU/g, te termorezistentne L. monocytogenes 56Ly, i to sa 6,1 log CFU/g u kontrolnom uzorku na 4,5 log CFU/g u tretiranim uzorcima. Bitno je naglasiti da ovaj postupak nije utjecao na aktivnosti polifenol oksidaze i pektin esteraze. Dobiveni rezultati potkrijepljuju ideju da bi se u budućnosti fotosenzibilizacija, zbog svoje velike selektivnosti, antimikrobnog učinka i netermičkog djelovanja, mogla upotrijebiti za razvoj sigurnog, netermičkog i ekološki prihvatljivog postupka konzerviranja različitih vrsta voća i povrća.

Keywords

fotosenzibilizacija; antimikrobna obrada; svjež proizvod; Ocimum basilicum

Hrčak ID:

218908

URI

https://hrcak.srce.hr/218908

Publication date:

29.3.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 965 *