Skip to the main content

Other

https://doi.org/10.31727/m.21.3.1

Clean label rješenje za kontrolu bakterije Clostridium botulinum u kuhanom mesu - studija slučaja

Matthew McCusker ; Kerry group, Naas, Irska


Full text: croatian pdf 2.817 Kb

page 304-310

downloads: 1.112

cite


Abstract

Bakterija Clostridium botulinum može biti prisutna u proizvodima od sirovog i kuhanog mesa s rokom trajanja duljim od 10 dana koji se čuvaju u hladnjaku, a za koje se ne može jamčiti strogo održavanje hladnog lanca. Ova studija slučaja opisuje ispitivanje novog sustava označavanja prehrambenih proizvoda clean label, Rosal XB, koji je osmislila tvrtka Kerry Taste & Nutrition za sprječavanje germinacije spora C. botulinum u kuhanim proizvodima od mesa peradi. Proizvodi su inokulirani neproteolitičkim sojevima C. botulinum i pakirani u modificiranoj atmosferi (MAP). Pohranjeni su u uvjetima koji oponašaju hladni lanac, a u odgovarajućim vremenskim intervalima ispitivani su na rast C. botulinum. Rezultati istraživanja pokazuju da se u ispitivanim uvjetima može postići rok trajanja proizvoda od 25 dana, bez opasnosti rasta C. botulinum.

Keywords

Clean label; Clostridium botulinum; kuhani mesni proizvodi

Hrčak ID:

221108

URI

https://hrcak.srce.hr/221108

Publication date:

14.6.2019.

Article data in other languages: spanish german italian

Visits: 3.118 *