Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.5

Utjecaj mlijeka na zdravlje čovjeka

Iva Dorić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Katarina Lisak Jakopović orcid id orcid.org/0000-0002-8465-5551 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Irena Barukčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Rajka Božanić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 386 Kb

page 24-32

downloads: 5.611

cite


Abstract

Kravlje mlijeko je nutritivno bogata namirnica koja je u ljudskoj prehrani prisutna nekoliko tisuća godina. U zadnjih se nekoliko godina
pojavilo pitanje o opravdanosti mlijeka kao sastavnog dijela pravilne prehrane čovjeka te potencijalnim štetnim učincima mlijeka na ljudsko
zdravlje. Mlijeko je jeftin i lako dostupan izvor važnih nutrijenata i svakodnevno je zastupljeno u ljudskoj prehrani te mu mnoge nacionalne
prehrambene smjernice pridaju veliku važnost. Zato je važno poznavati njegov sastav te potencijalan pozitivan ili negativan utjecaj na ljudsko
zdravlje, kako djece tako i odraslih. Stoga je glavni cilj ovoga rada bio dati pregled najnovijih istraživanja o utjecaju mlijeka na rast djece,
pretilost, rizik od osteoporoze i kroničnih bolesti, laktoza intolerancija te alergija na proteine mlijeka.

Keywords

kravlje mlijeko; kalcij; kronične bolesti; osteoporoza; pretilost

Hrčak ID:

224620

URI

https://hrcak.srce.hr/224620

Publication date:

3.9.2019.

Visits: 6.739 *