Review article
https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina
Maja Kiš
orcid.org/0000-0002-4070-362X
; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department Križevci, Križevci, Croatia
Ana Vulić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ivana Kmetič
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Tina Lešić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Teuta Murati
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin
orcid.org/0000-0002-0768-0462
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Abstract
Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje.
Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P.
camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) i Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA je prirodni kontaminant hrane biljnog (kukuruz,
kikiriki, riža) i animalnog podrijetla, uključujući mlijeko, sir i suhomesnate proizvode. Česta zajednička pojavnost CPA i aflatoksina u hrani i hrani za životinje upućuje na moguće sinergističko djelovanje. Iako toksični učinci CPA nisu detaljno proučeni, kod pojedinih životinjskih vrsta dokazano je tremorgeno, neurokemijsko i imunosupresivno djelovanje. S obzirom da je CPA slabo istražen mikotoksin, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, pojavnosti te sinergističkog učinka više različitih mikotoksina koji se mogu nalaziti u istoj namirnici.
Keywords
ciklopiazonična kiselina; toksičnost; pojavnost; hrana; hrana za životinje
Hrčak ID:
224621
URI
Publication date:
3.9.2019.
Visits: 1.441 *