Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.3

Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti

Jelka Pleadin ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Manuela Zadravec ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Tonči Rezić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Ivana Kmetič ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 344 Kb

page 39-46

downloads: 629

cite


Abstract

Mikotoksini predstavljaju toksične tvari koje učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, uzrokujući štetne učinke na zdravlje
ljudi i životinja te značajne ekonomske gubitke diljem svijeta. Ovaj rad daje pregled dosadašnjih istraživanja i spoznaja o metodama biološke
detoksifikacije mikotoksina. Biološka detoksifikacija podrazumijeva primjenu mikroorganizama i njihovih enzima s ciljem razgradnje ili modifikacije strukture mikotoksina, a rezultira transformacijom izvornih spojeva i nastankom manje toksičnih produkata, odnosno dekontaminacijom mikotoksina. Međutim, dosadašnja istraživanja i dobivene spoznaje još uvijek nisu rezultirale primjenom u prehrambenoj i stočarskoj industriji odnosno odobravanjem njihove uporabe od strane zakonodavstva. Potrebna su daljnja istraživanja o mehanizmima biorazgradnje, sigurnosti mikroorganizama, odnosno utjecaju primjene bioloških metoda na nutritivna svojstva i nastale produkte degradacije, kako bi metode biološke detoksifikacije mikotoksina mogle biti učinkovito primjenjene u industriji.

Keywords

mikotoksini; detoksifikacija; biološke metode; hrana; hrana za životinje

Hrčak ID:

224622

URI

https://hrcak.srce.hr/224622

Publication date:

3.9.2019.

Visits: 1.430 *