Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6035
Hibridne mikročestice silicijevog dioksida i lipida kao učinkovito sredstvo za poboljšanje stabilnosti i biološke raspoloživosti kurkumina
Yudi Ma
; Collaborative Innovation Center of Suzhou Nano Science and Technology, No. 150 Renai Road 215123 Suzhou, PR China
Qiang Wang
; Collaborative Innovation Center of Suzhou Nano Science and Technology, No. 150 Renai Road 215123 Suzhou, PR China
Dantong Wang
; Collaborative Innovation Center of Suzhou Nano Science and Technology, No. 150 Renai Road 215123 Suzhou, PR China
Juan Huang
; Collaborative Innovation Center of Suzhou Nano Science and Technology, No. 150 Renai Road 215123 Suzhou, PR China
Rui Sun
; National Demonstration Center for Experimental Biomedical Engineering Education, Southeast University, No. 2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Xinyu Mao
; National Demonstration Center for Experimental Biomedical Engineering Education, Southeast University, No. 2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Yuan Tian
; National Demonstration Center for Experimental Biomedical Engineering Education, Southeast University, No. 2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Qiang Xia
; Collaborative Innovation Center of Suzhou Nano Science and Technology, No. 150 Renai Road 215123 Suzhou, PR China
Abstract
Kurkumin je aktivni sastojak koji ima višestruku ulogu, no njegova je uporaba ograničena zbog slabe topljivosti u vodi i stabilnosti, a time i slabe biološke raspoloživosti. Stoga je svrha ovoga rada bila osmisliti kako zaobići ta ograničenja. Postupkom emulgiranja dobivena je nanoemulzija s kurkuminom, a nakon toga sušenjem u vakuumu hibridne mikročestice nanoemulzije u silicijevom dioksidu. Udjel kurkumina u nanoemulziji bio je (0,30±0,02) %, a u mikročesticama (0,67±0,02) %. FTIR i XDR analizom utvrđeno je da je kurkumin u mikročesticama inkapsuliran u poroznom amorfnom silicijevom dioksidu. Antioksidacijska aktivnost kurkumina in vitro nije se smanjila nakon inkapsulacije. Simulacijom probave in vitro utvrđeno je da je biološka raspoloživost kurkumina u nanoemulziji i mikročesticama bila veća nego u kontrolnom uzorku. Stabilnost mikročestica ostala je ista tijekom 6 tjedana skladištenja u mraku pri temperaturama od 4, 25 i 40 °C. Osim toga, pokazalo se da su pri izlaganju svjetlosti, mikročestice imale bolju kemijsku stabilnost od nanoemulzije. Pri koncentraciji nanoemulzije manjoj od 45 μg/mL preživljavanje stanica bilo je veće od 80 %. Stoga možemo zaključiti da mikročestice mogu poslužiti kao nosači kurkumina te poboljšati njegovu topljivost, stabilnost pri izlaganju svjetlosti te biološku raspoloživost.
Keywords
kurkumin; hibridne mikročestice silicijevog dioksida i lipida; antioksidacijska aktivnost; biološka raspoloživost; stabilnost tijekom skladištenja
Hrčak ID:
227286
URI
Publication date:
30.9.2019.
Visits: 1.641 *