Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6035

Hibridne mikročestice silicijevog dioksida i lipida kao učinkovito sredstvo za poboljšanje stabilnosti i biološke raspoloživosti kurkumina

Yudi Ma ; Collaborative Innovation Center of Suzhou Nano Science and Technology, No. 150 Renai Road 215123 Suzhou, PR China
Qiang Wang ; Collaborative Innovation Center of Suzhou Nano Science and Technology, No. 150 Renai Road 215123 Suzhou, PR China
Dantong Wang ; Collaborative Innovation Center of Suzhou Nano Science and Technology, No. 150 Renai Road 215123 Suzhou, PR China
Juan Huang ; Collaborative Innovation Center of Suzhou Nano Science and Technology, No. 150 Renai Road 215123 Suzhou, PR China
Rui Sun ; National Demonstration Center for Experimental Biomedical Engineering Education, Southeast University, No. 2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Xinyu Mao ; National Demonstration Center for Experimental Biomedical Engineering Education, Southeast University, No. 2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Yuan Tian ; National Demonstration Center for Experimental Biomedical Engineering Education, Southeast University, No. 2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Qiang Xia ; Collaborative Innovation Center of Suzhou Nano Science and Technology, No. 150 Renai Road 215123 Suzhou, PR China


Full text: english pdf 1.756 Kb

page 319-330

downloads: 195

cite

Full text: croatian pdf 1.756 Kb

page 319-330

downloads: 194

cite


Abstract

Kurkumin je aktivni sastojak koji ima višestruku ulogu, no njegova je uporaba ograničena zbog slabe topljivosti u vodi i stabilnosti, a time i slabe biološke raspoloživosti. Stoga je svrha ovoga rada bila osmisliti kako zaobići ta ograničenja. Postupkom emulgiranja dobivena je nanoemulzija s kurkuminom, a nakon toga sušenjem u vakuumu hibridne mikročestice nanoemulzije u silicijevom dioksidu. Udjel kurkumina u nanoemulziji bio je (0,30±0,02) %, a u mikročesticama (0,67±0,02) %. FTIR i XDR analizom utvrđeno je da je kurkumin u mikročesticama inkapsuliran u poroznom amorfnom silicijevom dioksidu. Antioksidacijska aktivnost kurkumina in vitro nije se smanjila nakon inkapsulacije. Simulacijom probave in vitro utvrđeno je da je biološka raspoloživost kurkumina u nanoemulziji i mikročesticama bila veća nego u kontrolnom uzorku. Stabilnost mikročestica ostala je ista tijekom 6 tjedana skladištenja u mraku pri temperaturama od 4, 25 i 40 °C. Osim toga, pokazalo se da su pri izlaganju svjetlosti, mikročestice imale bolju kemijsku stabilnost od nanoemulzije. Pri koncentraciji nanoemulzije manjoj od 45 μg/mL preživljavanje stanica bilo je veće od 80 %. Stoga možemo zaključiti da mikročestice mogu poslužiti kao nosači kurkumina te poboljšati njegovu topljivost, stabilnost pri izlaganju svjetlosti te biološku raspoloživost.

Keywords

kurkumin; hibridne mikročestice silicijevog dioksida i lipida; antioksidacijska aktivnost; biološka raspoloživost; stabilnost tijekom skladištenja

Hrčak ID:

227286

URI

https://hrcak.srce.hr/227286

Publication date:

30.9.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.065 *