Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6022

Utjecaj D-aminokiselina iz piva na proizvodnju mokraćne kiseline

Yuhe Kan ; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Zhikun Zhang ; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Kunhao Yang ; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Mengru Ti ; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Yongqi Ke ; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Li Wu ; State Key Laboratory of Natural and Biomimetic Drugs, School of Pharmaceutical Sciences, Peking University, 38 Xueyuan Road, Peking University, 100191 Beijing, PR China
Jingkui Yang ; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Yujian He ; State Key Laboratory of Natural and Biomimetic Drugs, School of Pharmaceutical Sciences, Peking University, 38 Xueyuan Road, Peking University, 100191 Beijing, PR China


Full text: croatian pdf 872 Kb

page 418-425

downloads: 225

cite

Full text: english pdf 872 Kb

page 418-425

downloads: 189

cite


Abstract

Prekomjerna konzumacija piva može dovesti do povećanja koncentracije mokraćne kiseline u serumu, čime se povećava rizik nastanka uričnog artritisa (gihta), što se prethodno dovodilo u vezu s velikim udjelom purina u pivu. Međutim, novija istraživanja pokazuju da konzumacija povrća bogatog purinima i grahorica ne povećava koncentraciju mokraćne kiseline, što opovrgava tu tvrdnju. Još uvijek nije objašnjeno zašto povećana konzumacija piva može povećati rizik nastanka gihta, pa su ispitani drugi uzročnici nakupljanja mokraćne kiseline u krvi. Pivo sadržava relativno velike koncentracije D-aminokiselina koje nastaju racemizacijom L-aminokiselina tijekom prerade hrane. Katalizom pomoću D-aminokiselinske oksidaze iz D-aminokiselina nastaje H2O2, čijom oksidacijom u prisutnosti Fe2+ nastaju hidroksilni radikali. Pritom dolazi do oštećenja DNA i nastanka purinskih baza u većoj količini, iz kojih djelovanjem različitih enzima nastaje mokraćna kiselina. Neki dodaci hrani, kao što su vitamini i ioni joda, potiču nastanak mokraćne kiseline iz D-aminokiselina. D-aminokiseline u pivu imaju ključnu ulogu u povećanju koncentracije mokraćne kiseline. Biološka uloga D-aminokiselina može objasniti pojavu gihta kod osoba koje učestalo konzumiraju pivo.

Keywords

mokraćna kiselina; D-aminokiselina; hidroksilni radikali; oštećenje DNA

Hrčak ID:

227296

URI

https://hrcak.srce.hr/227296

Publication date:

30.9.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.538 *