Professional paper
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje
Dean Konjević
orcid.org/0000-0002-8584-9825
; Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Emil Srebočan
; Zavod za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Abstract
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) je tradicionalna divljač na području Republike Hrvatske. Tijekom proljetnih i jesenskih seoba šljuke se zadržavaju kraće vrijeme i u našim lovištima. Pri tome traže vlažna tla mlađih šuma graba i hrasta, zbog svog karakterističnog načina ishrane. Zanimljiv i nadasve cijenjen lov na šljuke provodi se kroz dvije osnovne metode, doček na zemlji i buširanje. Novi propisi danas značajno mijenjaju tradicionalni postupak sa ovom divljači po odstrjelu, odnosno nalažu izravnu otpremu lovine u objekte za obradu, pregled i hlađenje. Ovime se značajno utječe na pripremu tradicionalnih specijaliteta od ove divljači, od kojih su svakako najcjenjenija crijeva. Osim ovako, šljuke se uz prethodnu pripremu spravljaju i na razne druge načine.
Keywords
šljuka bena; lov; tradicija; specijaliteti
Hrčak ID:
21220
URI
Publication date:
15.7.2004.
Visits: 16.946 *