Conference paper
Fenotipske karakteristike kemijskog sastava m. longissimus dorsi u simentalskih bikova u Hrvatskoj
Igor Štoković
; University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Breeding and Husbandry, Zagreb, Croatia
Ivo Karadjole
; University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Breeding and Husbandry, Zagreb, Croatia
Dubravka Križanović
; University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Breeding and Husbandry, Zagreb, Croatia
Anamaria Ekert Kabalin
; University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Breeding and Husbandry, Zagreb, Croatia
Pero Božić
; Croatian livestock reproduction centre, Zagreb, Croatia
Abstract
Simentalska pasmina je poznata kao dvonamjenska pasmina i veoma je raširena u Republici Hrvatskoj. Više od dvije trećine sveukupne populacije goveda u Hrvatskoj otpada na simentalsku pasminu. U ovom smo ispitivanju pozornost obratili na kemijske komponente (suhu tvar, vodu, bjelančevine, mast i pepeo) u musculus longissimus dorsi (MLD) i njegove fenotipske karakteristike. U pokus je bilo uključeno 710 mladih bikova podrijetlom od rasplodnih bikova odabranih za umjetnu oplodnju (UO), tijekom razdoblja od 13 godina. Prosječan kemijski sastav MLD bio je sljedeći: suha tvar 24,87±0,04%, voda 75,13±0,04%, bjelančevine 20,66±0,05%, mast (ekstrakt etera) 3,12±0,06% i pepeo 1,10±0,002%. Izračunali smo fenotipske korelacije između kemijskih komponenti te analizirali razne utjecaje za sve komponente. Svi izračuni su rađeni u SAS 8.0 (Sustav statističke analize) i Statistika 7.1. Fenotipske korelacije između suhe tvari i vode, bjelančevina, masti i pepela iznosile su–1,000, 0,159, 0,533 odnosno –0,164. Korelacije između vode i bjelančevina, masti i pepela bile su –0,159, -0,533 odnosno 0,164. Koeficijent korelacije između bjelančevina i masti bio je –0,750, između bjelančevina i pepela –0,026 a između masti i pepela –0,113. Svaka je korelacija bila značajna (P<0,01), uz iznimku korelacije između bjelančevina i pepela. Utjecaj godine, godišnjeg doba, mjeseca i bika na kemijski sastav MLD bio je značajan (P < 0,001). Procjene fenotipske korelacije pokazuju da bi se ispitivane karakteristike mogle koristiti za selekciju bikova za UO.
Keywords
Simentalska goveda; meso; kemijski sastav; fenotipska korelacija
Hrčak ID:
21261
URI
Publication date:
15.12.2007.
Visits: 1.855 *