Skip to the main content

Review article

Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina

Muhamed Smajlović ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Faruk Čaklovica ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Davor Alagić ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Enida Članjak ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Ahmed Smajlović ; Zavod za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Emir Kratina ; Federalna sanitarna inspekcija, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH


Full text: croatian pdf 553 Kb

page 214-221

downloads: 1.900

cite


Abstract

Identifikacija vrste mesa odnosno vrste animalnih bjelančevina vrši se u mnogim zemljama iz različitih razloga, kako ekonomskih tako i religijskih i zdravstvenih. Cilj te identifikacije je sprečavanje zamjene odgovarajućeg mesa, namijenjenog za ljudsku upotrebu, s neodgovarajućim ili manje vrijednim. Identifikaciju vrste mesa često otežava termička obrada mesa i proizvoda od mesa jer tijekom ovih procesa dolazi do promjene svojstava i sastava mesa, što se naročito odnosi na bjelančevine i masti. Kvalitativna identifikacija vrste mesa je uvijek na prvom mjestu. Analitička identifikacija vrste je zasnovana na izdvajanju njenih specifičnih dijelova i svojstava, koje su genetski određene. Na osnovi primijenjenog principa detekcije moguće je razlikovati određene skupine metoda kao što su fizikalno-kemijske,serološke i molekularno-biološke metode.

Keywords

metode; vrsta mesa

Hrčak ID:

21277

URI

https://hrcak.srce.hr/21277

Publication date:

15.8.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 3.315 *