Skip to the main content

Case report

Znanstvena bilješka: Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna

Vlasta Mandić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Tatjana Tušek ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Damir Alagić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Verica Podhraški-Pomper ; Odjel za kemiju, Veterinarski zavod Križevci, Zakmardijeva 10, Križevci
Darko Majnarić ; Odjel za kemiju, Veterinarski zavod Križevci, Zakmardijeva 10, Križevci


Full text: croatian pdf 406 Kb

page 35-39

downloads: 1.430

cite


Abstract

U radu je istraživan učinak kopunizacije na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrijednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđeni su osnovni kemijski parametri (% vode, % proteina, % masti i % pepela). Rezultati kemijskih analiza mesa kopuna pokazali su veći postotak masti u usporedbi s mesom utovljenih pijetlova kontrolne skupine. Pri tome mast nije izdvojena kao ekstramuskularna (masno tkivo) već je intra i intermuskularna, što ima pozitivan učinak na okus, sočnost i mekoću mesa kopuna.

Keywords

meso kopuna, klaoničko iskorištenje, kemijska analiza

Hrčak ID:

21340

URI

https://hrcak.srce.hr/21340

Article data in other languages: english

Visits: 2.076 *