Original scientific paper
Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine
Marta Kiš
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jozo Grbavac
; Faculty of Agriculture and Food technology The Faculty of Agriculture and Food Technology (APTF), University of Mostar, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Tomislav Mašek
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Kristina Starčević
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Petar Džaja
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Autohtoni sir iz mišine dio je tradicijskog sirarstva čija proizvodnja zahtijeva stroge higijenske uvjete. U ovom je radu istražena mikrobiološka kvaliteta te sastav masnih kiselina sireva iz mišine deset različitih proizvođača. Iako Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica i Staphylococcus aureus nisu pronađeni ni u jednom uzorku, 40 % uzoraka sadržavalo je povećan broj E. coli, a u 60 % uzoraka zabilježene su enterobakterije. Dominantne masne kiseline u uzorcima bile su palmitinska i stearinska. Mikrobiološku neispravnost analiziranih uzoraka treba pripisati primarno lošoj higijenskoj kakvoći mlijeka kao i kontaminaciji tijekom proizvodnog procesa. Navedeni rezultati upućuju na potrebu poboljšanja higijenske prakse u proizvodnji sira iz mišine s ciljem zaštite izvornosti i promoviranja tradicijskih proizvoda na tržištu.
Keywords
sir iz mišine; mikroorganizmi; masne kiseline
Hrčak ID:
231216
URI
Publication date:
17.12.2019.
Visits: 1.607 *