Izvorni znanstveni članak
Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine
Marta Kiš
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jozo Grbavac
; Agronomski i prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina
Tomislav Mašek
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Kristina Starčević
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petar Džaja
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Autohtoni sir iz mišine dio je tradicijskog sirarstva čija proizvodnja zahtijeva stroge higijenske uvjete. U ovom je radu istražena mikrobiološka kvaliteta te sastav masnih kiselina sireva iz mišine deset različitih proizvođača. Iako Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica i Staphylococcus aureus nisu pronađeni ni u jednom uzorku, 40 % uzoraka sadržavalo je povećan broj E. coli, a u 60 % uzoraka zabilježene su enterobakterije. Dominantne masne kiseline u uzorcima bile su palmitinska i stearinska. Mikrobiološku neispravnost analiziranih uzoraka treba pripisati primarno lošoj higijenskoj kakvoći mlijeka kao i kontaminaciji tijekom proizvodnog procesa. Navedeni rezultati upućuju na potrebu poboljšanja higijenske prakse u proizvodnji sira iz mišine s ciljem zaštite izvornosti i promoviranja tradicijskih proizvoda na tržištu.
Ključne riječi
sir iz mišine; mikroorganizmi; masne kiseline
Hrčak ID:
231216
URI
Datum izdavanja:
17.12.2019.
Posjeta: 1.550 *