hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine

Marta Kiš ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jozo Grbavac ; Agronomski i prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina
Tomislav Mašek ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Kristina Starčević ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petar Džaja ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (190 KB) str. 58-63 preuzimanja: 25* citiraj
APA 6th Edition
Kiš, M., Grbavac, J., Mašek, T., Starčević, K., Džaja, P. i Zdolec, N. (2019). Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine . Hrvatski veterinarski vjesnik, 27 (7/8), 58-63. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/231216
MLA 8th Edition
Kiš, Marta, et al. "Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine ." Hrvatski veterinarski vjesnik, vol. 27, br. 7/8, 2019, str. 58-63. https://hrcak.srce.hr/231216. Citirano 04.08.2020.
Chicago 17th Edition
Kiš, Marta, Jozo Grbavac, Tomislav Mašek, Kristina Starčević, Petar Džaja i Nevijo Zdolec. "Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine ." Hrvatski veterinarski vjesnik 27, br. 7/8 (2019): 58-63. https://hrcak.srce.hr/231216
Harvard
Kiš, M., et al. (2019). 'Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine ', Hrvatski veterinarski vjesnik, 27(7/8), str. 58-63. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/231216 (Datum pristupa: 04.08.2020.)
Vancouver
Kiš M, Grbavac J, Mašek T, Starčević K, Džaja P, Zdolec N. Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine . Hrvatski veterinarski vjesnik [Internet]. 2019 [pristupljeno 04.08.2020.];27(7/8):58-63. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/231216
IEEE
M. Kiš, J. Grbavac, T. Mašek, K. Starčević, P. Džaja i N. Zdolec, "Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine ", Hrvatski veterinarski vjesnik, vol.27, br. 7/8, str. 58-63, 2019. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/231216. [Citirano: 04.08.2020.]

Sažetak
Autohtoni sir iz mišine dio je tradicijskog sirarstva čija proizvodnja zahtijeva stroge higijenske uvjete. U ovom je radu istražena mikrobiološka kvaliteta te sastav masnih kiselina sireva iz mišine deset različitih proizvođača. Iako Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica i Staphylococcus aureus nisu pronađeni ni u jednom uzorku, 40 % uzoraka sadržavalo je povećan broj E. coli, a u 60 % uzoraka zabilježene su enterobakterije. Dominantne masne kiseline u uzorcima bile su palmitinska i stearinska. Mikrobiološku neispravnost analiziranih uzoraka treba pripisati primarno lošoj higijenskoj kakvoći mlijeka kao i kontaminaciji tijekom proizvodnog procesa. Navedeni rezultati upućuju na potrebu poboljšanja higijenske prakse u proizvodnji sira iz mišine s ciljem zaštite izvornosti i promoviranja tradicijskih proizvoda na tržištu.

Ključne riječi
sir iz mišine; mikroorganizmi; masne kiseline

Hrčak ID: 231216

URI
https://hrcak.srce.hr/231216

[engleski]

Posjeta: 69 *