Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.57.04.19.6269
Udjeli ukupnih fenola, mikroelemenata i ostataka pesticida u bijelim izdancima pet komercijalnih kultivara hmelja uzgojenog u Sloveniji
Mateja Vidmar
orcid.org/0000-0002-8266-100X
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1111 Ljubljana, Slovenia
Veronika Abram
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1111 Ljubljana, Slovenia
Barbara Čeh
orcid.org/0000-0002-0372-785X
; Slovenian Institute of Hop Research and Brewing, Cesta Žalskega tabora 2, SI-3310 Žalec, Slovenia
Lea Demšar
orcid.org/0000-0003-2408-4256
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1111 Ljubljana, Slovenia
Nataša Poklar Ulrih
orcid.org/0000-0002-2731-9973
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1111 Ljubljana, Slovenia
Abstract
Berba bijelih izdanaka hmelja mogla bi biti opravdana ako bi se dokazalo njihovo pozitivno djelovanje na zdravlje ljudi. Svrha je ovoga rada bila odrediti utjecaj kultivara i godine uzgoja hmelja na ukupni udjel fenola, antioksidacijski potencijal, te udjele mikroelemenata i ostataka pesticida. Biomasa biljaka bitno se razlikovala ovisno o kultivaru (3,1-7,1 g suhe tvari biljke) i godini uzgoja (2009.-2001.). Ukupni maseni udjel fenola, izražen u ekvivalentima klorogene kiseline u suhoj masi, bio je od 0,60 do 1,80 mg/g, ovisno o kultivaru i godini uzgoja. Sposobnost uklanjanja slobodnih radikala uzoraka ubranih u razdoblju od 2010. do 2012. iznosila je od 11 do 19 µg ekvivalenata klorogene kiseline. Reduktivna sposobnost ispitana FRAP metodom bila je <0,01; a bitni utjecaj kultivara (pC≤0,05) i godine uzgoja (py≤0,05) opažen je samo u uzorcima iz 2012. godine. U bijelim izdancima kultivara hmelja Humulus lupulus ‘Dana’ ispitana je prisutnost tragova mikroelemenata i potencijalno aktivnih spojeva zaostalih nakon primjene pesticida. Udjel je cinka u suhoj masi izdanaka hmelja bio vrlo malen (4 mg/kg), a u tlu ga je bilo ispod granice detekcije. Udjel bakra je u izdancima također bio vrlo malen (2,3 mg/kg), dok ga je u tlu bilo 100 mg/kg, što je ispod kritične razine (300 mg/kg). Udjeli svih 182 aktivnih sastojaka iz ostataka pesticida upotrijebljenih u prethodnim sadnjama bili su ispod granica detekcije. Iz rezultata možemo zaključiti da bijeli izdanci hmelja imaju bolja antioksidacijska svojstva od šišarki i lišća hmelja, te da ne sadržavaju ostatke pesticida.
Keywords
bijeli izdanci hmelja; kultivari hmelja; fenolni spojevi; antioksidacijski potencijal; mikroelementi; aktivni sastojci pesticida
Hrčak ID:
233424
URI
Publication date:
27.12.2019.
Visits: 1.645 *