Skip to the main content

Review article

Pregled empirijskih istraživanja kulture škole

Vlatka Družinec orcid id orcid.org/0000-0002-2758-8997 ; Elementary School Josip Broz, Kumrovec, Croatia


Full text: english pdf 317 Kb

page 609-620

downloads: 1.783

cite

Full text: croatian pdf 325 Kb

page 596-608

downloads: 1.907

cite


Abstract

Školska kultura je jedan od indikatora kvalitete i organizacijske djelotvornosti škole, a obuhvaća vrijednosti, norme, uvjerenja, rituale i tradicije škole. Kvaliteta školske kulture utječe na kvalitetu cjelokupnog načina življenja u školi.
Cilj rada je prikazati rezultate autorici dostupnih empirijskih istraživanja u Hrvatskoj i svijetu s područja kulture škole. Analizom literature sažeti su zaključci znanstvenih radova koji utvrđuju povezanost školske kulture i nekih čimbenika odgojno-obrazovnog rada u školi: obrazovnih postignuća učenika, pojave nasilja u školama i devijantnog ponašanja učenika, dobrobiti za učitelje, međuljudskih odnosa u školi i uloge ravnatelja.
S obzirom da je školska kultura pokretač pozitivnih promjena unutar institucije i ima značajan utjecaj na sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa, osnovna svrha ovog rada je razmatranje školske kulture kao važnog čimbenika u postizanju kvalitete cjelokupnog života i rada u školi. Prikazom rezultata istraživanja može se zaključiti kako je tek manji broj istraživanja školske kulture proveden u Hrvatskoj, stoga je potrebno sustavno istraživati kulture hrvatskih škola i poticati pozitivne promjene školske kulture.

Keywords

negativna kultura škole; pozitivna kultura škole; škola; učenik; učitelj

Hrčak ID:

234972

URI

https://hrcak.srce.hr/234972

Publication date:

23.12.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 4.923 *