Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6429
Mikroinkapsulacija soka od crvenog grožđa pomoću sušenja zamrzavanjem i njegova primjena u proizvodnji želea
Liliana Mihalcea
; Integrated Center for Research, Expertise and Technological Transfer in Food Industry, Faculty of Food Science and Engineering, Dunarea de Jos University of Galati, 111 Domnească Street, 800201 Galați, Romania
Vasilica Barbu
; Integrated Center for Research, Expertise and Technological Transfer in Food Industry, Faculty of Food Science and Engineering, Dunarea de Jos University of Galati, 111 Domnească Street, 800201 Galați, RomaniaIntegrated Center for Research, Expertise and
Elena Enachi
; Integrated Center for Research, Expertise and Technological Transfer in Food Industry, Faculty of Food Science and Engineering, Dunarea de Jos University of Galati, 111 Domnească Street, 800201 Galați, Romania
Doina Georgeta Andronoiu
; Integrated Center for Research, Expertise and Technological Transfer in Food Industry, Faculty of Food Science and Engineering, Dunarea de Jos University of Galati, 111 Domnească Street, 800201 Galați, Romania
Gabriela Râpeanu
; Integrated Center for Research, Expertise and Technological Transfer in Food Industry, Faculty of Food Science and Engineering, Dunarea de Jos University of Galati, 111 Domnească Street, 800201 Galați, Romania
Maricica Stoica
; Integrated Center for Research, Expertise and Technological Transfer in Food Industry, Faculty of Food Science and Engineering, Dunarea de Jos University of Galati, 111 Domnească Street, 800201 Galați, Romania
Loredana Dumitrașcu
; Integrated Center for Research, Expertise and Technological Transfer in Food Industry, Faculty of Food Science and Engineering, Dunarea de Jos University of Galati, 111 Domnească Street, 800201 Galați, Romania
Nicoleta Stănciuc
; Integrated Center for Research, Expertise and Technological Transfer in Food Industry, Faculty of Food Science and Engineering, Dunarea de Jos University of Galati, 111 Domnească Street, 800201 Galați, Romania
Abstract
Svrha je ovoga rada bila proizvesti nove prehrambene proizvode obogaćene bioaktivnim sastojcima iz koncentriranog soka od crvenog grožđa, mikroinkapsuliranog pomoću sušenja zamrzavanjem u otopini izolata proteina sirutke i kitozana. Dobiven je prah s učinkovitošću enkapsulacije od (86,1±4,0) %, masenih udjela antocijana (izraženih kao ekvivalenti cijanidin-3-O-glukozida) od (1,4±0,2) mg/g, ukupnih polifenola (izraženih kao ekvivalenti galne kiseline) od (3,3±0,6) mg/g i flavonoida (izraženih kao ekvivalenti katehina) od (1,6±0,5) mg/g. Konfokalnom laserskom mikroskopijom otkriveno je da su flavonoidni pigmenti bili umotani u matriks, dok su antocijani tvorili velike i kompaktne nakupine. Mikroinkapsulirani prah je zatim upotrijebljen za proizvodnju želea. Novi prehrambeni proizvodi imali su zadovoljavajući maseni udjel antocijana, i to od (0,03±0,01) do (0,12±0,02) mg/g, dok se udjel flavonoida nije bitno promijenio. Svi želei su imali znatnu antioksidacijsku aktivnost. Rezultati ispitivanja probavljivosti in vitro potvrdili su je da tijekom simulirane probave došlo do polaganog otpuštanja antocijana iz hrane u želucu, a zatim znatnog otpuštanja bioaktivnih sastojaka u crijevima. Dodatak mikroinkapsuliranog praha znatno je smanjio tvrdoću, kohezivnost i elastičnost želea, što je dovelo do destabilizacije strukture gela i smanjenja privlačnih sila između komponenata matriksa. Sensorska analiza pokazala je da su panelisti preferirali uzorak želea pripremljen od grožđanog soka.
Keywords
mikroinkapsulacija antocijana; sušenje zamrzavanjem; matriks od izolata proteina sirutke i kitozana; sok od grožđa; žele; probavljivost in vitro
Hrčak ID:
237539
URI
Publication date:
28.4.2020.
Visits: 2.254 *