Review article
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301
Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira
Iva Dolenčić Špehar
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Darija Bendelja Ljoljić
orcid.org/0009-0006-4230-8443
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Zvjezdana Petanjek
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Šimun Zamberlin
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Milna Tudor Kalit
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dubravka Samaržija
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Opće prihvaćen koncept o nužnosti proizvodnje zdrave i sigurne hrane neizravno je utjecao na odluku da se i kemijski konzervansi zamijene prirodnim. Bakteriocini, a osobito oni koje sintetiziraju bakterije mliječne kiseline (BMK) u prehrambenoj se industriji smatraju njihovom učinkovitim zamjenom. U kontroli rasta mikrobnih uzročnika kvarenja i/ili pojavnosti patogenih bakterija u hrani, uz dopušteni nizin i pediocin i za većinu je do sada opisanih i pročišćenih bakteriocina BMK utvrđen značajan antibakterijski učinak. Međutim, primjena pročišćenih bakteriocina kao biokonzervansa u proizvodnji sira je limitirana. Za inhibiciju rasta bakterija L. monocytogenes, S. aureus i C. tyrobutyricum u siru, znatno su prihvatljiviji bakteriocinogeni sojevi BMK sadržani u primarnoj, dopunskoj ili protektivnoj kulturi od pročišćenih bakteriocina.
Keywords
bakteriocini i bakteriocinogeni sojevi BMK; inhibicija; Listeria monocytogenes; Staphylococcus aureus; Clostridium tyrobutyricum; sir
Hrčak ID:
239279
URI
Publication date:
17.6.2020.
Visits: 3.375 *