Professional paper
Podaci o prehrambenom lancu
Peter Popelka
; University of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene and Technology, Institute of meat hygiene and technology, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Abstract
PROŠIRENI SAŽETAK Podaci o prehrambenom lancu (engl. Food Chain Information, FCI) omogućuju ovlaštenom veterinaru provjeru i analizu relevantnih podataka o životinjama namijenjenih klanju iz evidencija s farmi, te daju odgovarajuće smjernice u trenutku pregleda životinja prije klanja te pregleda mesa i organa nakon klanja. Pri obavljanju inspekcijskih pregleda, službeni veterinar mora uzeti u obzir službenu dokumentaciju koja prati životinju te sve podatke o veterinarskim pregledima i nalazima tijekom primarne proizvodnje. Podaci o prehrambenom lancu važan su čimbenik u konceptu “od farme do stola” za sigurnost hrane kao i za poboljšanje zdravlja i dobrobiti životinja. Podaci moraju obuhvatiti slijedeće: (d) status gospodarstva podrijetla ili status regije u pogledu zdravlja životinja (e) zdravstveno stanje životinja (f) veterinarske lijekove davane životinjama ili druga liječenja kojima su životinje bile podrvrgnute tijekom određenog razdoblja i čija je karencija veća od nule, zajedno s datumima davanja tih lijekova odnosno liječenja te karencijama (g) pojave bolesti koje mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost mesa (h) rezultate, ako su bitni za zaštitu javnog zdravlja, svih analiza obavljenih na uzorcima uzetih od životinja ili drugim uzorcima uzetih u svrhu dijagnosticiranja bolesti koje mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost mesa, uključujući uzorke uzete u okviru sustavnog praćenja i kontrole zoonoza i rezidua (i) izvješća o ranijim pregledima prije i poslije klanja obavljenih na životinjama s istog gospodarstva uključujući posebice izvješća službenog veterinara (g) podatke o proizvodnji, ako bi mogli ukazivati na prisutnost bolesti (h) ime i adresu privatnog veterinara koji obično vodi brigu o životinjama na gospodarstvu podrijetla Svrha podataka o prehrambenom lancu je upoznati subjekte u poslovanju hranom s relevantnim informacijama za sigurnost hrane dostupnih iz evidencija s farmi, odlukama o prihvaćanju životinja namijenjenih proizvodnji hrane, te obavijestiti ovlaštenog veterinara o zahtjevima inspekcijskog nadzora. Za sve životinje, osim slobodno živuće divljači, koje su poslane ili se namjeravaju poslati u klaonicu, subjekti u poslovanju hranom moraju tražiti, primiti i provjeriti podatke o prehrambenom lancu. Istu dokumentaciju mora predati ovlaštenom veterinaru najkasnije 24 sata prije dospijeća životinja u klaonicu. Podaci o prehrambenom lancu, ako to dopusti službeno tijelo, mogu dospijeti u klaonicu i zajedno sa životinjama na koju se odnose ako se radi o: e) domaćim kopitarima f) svinjama, peradi ili divljači iz uzgoja koja su pregledana na gospodarstvu podrijetla ako ih prati svjedodžba koju je potpisao veterinar kojom se dokazuje da su životinje pregledane i da su zdrave g) životinjama koje su prisilno zaklane h) životinjama koje se ne dopremaju izravno s gospodarstva podrijetla (s tržišta) Ukoliko podaci o prehrambenom lancu dostavljeni s pojedinog gospodarstva nisu istiniti, ovlašteni veterinar mora o tome obavijestiti nadležno tijelo. Poduzimaju se dodatne mjere prema farmeru i drugim uključenim osobama, u vidu dodatnih kontrola koje idu na trošak tih osoba. Subjekti u poslovanju s hranom koji vode klaonice moraju osigurati da su prispjele životinje pravilno označene, popraćene podacima o prehrambenom lancu, da ne dolaze sa zaraženog područja, da su pri dolasku u klaonicu u zadovoljavajućem stanju što se tiče dobrobiti, da su čiste, da su zdrave - koliko to subjekt može procijeniti. Pri primjećivanju bilo kakvih nepravilnosti subjekt koji vodi klaonicu mora o tome obavijestiti službenog veterinara. Navedena pravila izvadak su iz važeće europske legislative u području higijene hrane, posebno postupaka pri klanju životinja – Uredbe kojom se uređuju posebna pravila higijene hrane životinjskog podrijetla 853/2004, Uredbe kojom se uređuju pravila službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih prehrani ljudi 854/2004, Uredbe o higijeni prehrambenih proizvoda 882/2004. Pravila koja moraju zadovoljiti subjekti u proizvodnji hranom važeći su za zemlje članice, a prijelazni period u kojem će se provoditi prilagodbe određen je do 31. 12. 2009. godine. Uspostavljanje sustava podataka o prehrambenom lancu novi je zahtjev za subjekte u proizvodnji hrane. Primjerice, njime će biti omogućena dostupnost podataka o životinjama namijenjenih klanju 24 sata prije njihova dospijeća u klaonicu.
Keywords
Hrčak ID:
22189
URI
Publication date:
15.5.2006.
Visits: 2.477 *