Skip to the main content

Review article

Taksonomija, fiziologija i rast sojeva Lactococcus lactis

Dubravka Samaržija ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Neven Antunac
Jasmina Lukač Havranek


Full text: english pdf 66 Kb

page 35-48

downloads: 18.154

cite


Abstract

Sojevi Lactococcus lactis vrste pripadaju najznačajnijoj grupi
organizama koji se koristi u mljekarskoj industriji. Važnost tih bakterija je u njihovoj sposobnosti hidrolize laktoze, kazeina i citrata iz mlijeka. Razgradni produkti i oslobođeni bakterijski enzimi direktno ili indirektno utječu na teksturu i okus finalnog proizvoda. Saznanja o genetičkim i fiziološkim svojstvima sojeva Lactococcus lactis vrste zadnjih godina znatno su se izmijenila. Na osnovi tih saznanja, koja nisu samo značajna za znanstvena istraživanja već imaju i praktičnu primjenu, u radu je prikazana nova taksonomska klasifikacija sojeva Lactococcus lactis vrste. Objašnjena je uloga plazmida za najvažnija svojstva u mliječnim fermentacijama, te fiziološki i nutritivni zahtjevi u vrijeme rasta sojeva Lactococcus lactis vrste u mlijeku.

Keywords

Lc.lactis, taksonomija, fiziologija i rast

Hrčak ID:

1792

URI

https://hrcak.srce.hr/1792

Article data in other languages: english

Visits: 19.525 *